Радев с гръмки новини от Абу Даби

Радев с гръмки новини от Абу Даби
Чрез високи технологии и научен потенциал България може да произвежда и изнася горивото на бъдещето – зелен водород.

Това каза президентът Румен Радев по време на бизнесфорума в Абу Даби.

България разглежда възможностите за енергийна диверсификация чрез внос на природен газ и петрол, но с това не се изчерпва потенциалът на партньорството между страната ни и ОАЕ, убеден е президентът Румен Радев.

„България трябва да си постави много по-високи, много по-амбициозни цели, ние трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни.

Ние можем с високи технологии, с нашия научен потенциал, с нашите природни дадености, с нашите промишлени дадености, ние можем да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород и то в огромни количества и да го изнасяме.

Това е голяма цел и тук има представители на българския бизнес и научни среди, които отдавна работат в тази област, които имат технологични решения на една много добра себестойност“, каза президентът.

Президентът изтъкна, че служебното правителство полага добра основа за едно взаимноизгодно сътрудничество между България и ОАЕ.

„България не трябва да ограничава своята амбиция до търсени само на нови инвестиции. Напротив – ние сме тук в търсене на нови партньорства, защото именно в предизвикателствата – и глобални, и регионални, които срещат и двете страни можем да бъдем много по-успешни, ако обединим нашия потенциал и нашите усилия. А мога да кажа, че България предлага един огромен потенциал и като икономика, и като наука, и като образование, и най-вече талантът на нашите млади хора. България може да бъде не само добър икономически партньор. Но България може да бъде и сериозен фактор в изграждане на по-солидни връзки между страните от залива и ЕС“, каза Радев.

„Навлизането на нов пазар осигурява нови възможности, които стимулират бизнеса. Осигурява се и достъп до нови таланти и технологии“, каза Абдула Мохамед Ал Мазруеи – председател на търговската камара на Абу Даби.

Държавният глава отдаде почит пред Мемориала на загиналите при изпълнение на своя дълг.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.