Румен Радев: Живо престъпление! Хора живеят с 300 евро на месец, а Петков напира за еврозоната

 Румен Радев: Живо престъпление! Хора живеят с 300 евро на месец, а Петков напира за еврозоната
Румен Радев не е съгласен с влизането на България в еврозоната толкова скоро!

Еврозоната – да или не?

Румен Радев не е ентусиазиран от скорошното приемане на България в еврозоната. Той е на мнение, че доходите на българските граждани в момента, а и след година и половина, за когато се предвижда всичко това, не отговарят на членство в еврозоната, писа Bulpress.bg.

Според президента е нелепо, дори убийствено спрямо българина да се въвежда еврото толкова скоро, защото няма как пенсиите и заплатите да скочат толкова много до 1 януари 2024 г.

„Не може да има хора, които да живеят с 300 евро и ти да напираш за еврозоната. Много български пенсионери живеят с такава сума на месец, някои от тях дори и с по-малко. Заплатите също не отговарят на европейските. Масово се работи за 500 евро на месец. Просто е недопустимо да се говори за еврозона в момента.“, категоричен е Румен Радев.

Минималната пенсия в повечето западноевропейски страни е 800 евро (1600 лв.), докато в България в момента е 430 лв. (215 евро).

Според държавния глава въвеждането на еврото трябва да се случи не по-рано от след 4-5 години. За този период България трябва да съживи икономиката си и да постигне постоянен ръст от 4-5% на БВП. Само тогава ще може да се въведе еврото, без това да е фатално за българските граждани. В противен случай ще настане огромна икономическа криза в страната.

Планът на Кирил Петков и Асен Василев обаче е да се въведе еврото още от 2024 г., което е след само 19 месеца. Премиерът е обещал в Брюксел България да влезе в еврозоната след година и половина, като интересното е, че изобщо няма да се влиза в „чакалнята“, а директно в еврозоната. Докато всички останали държави, които въведоха еврото, първо минаха през „чакалнята“. Защо е това бързане за България, не е ясно.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.