Румен Радев: Няма как мафията да се измъкне чиста този път!

Румен Радев: Няма как мафията да се измъкне чиста този път!
Десислава Трифонова вече не е изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции (БАИ) и тя се обяви за жертва на реваншизъм.

Стамен Янев се връща на ръководния пост в БАИ, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков след първото редовно на кабинета. Янев заемаше позицията и преди, но за малко беше заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин, каза Петков. Той не съобщи каква е причината за смяната на Трифонова и добави, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ.

„Днес в 11.00 часа Стамен Янев нахлу като мутра в БАИ и ме изрита. Беше ми връчена заповед за освобождаване без предизвестие. Не разбирам защо бях изхвърлена по този начин“, заяви Трифонова пред няколко медии.

“Искам обяснение от министър Кирил Петков защо съм освободена. Имам общо 10 години опит в държавната администрация. Искам да получа обяснение за грубото отношение. Аз съм жертва на някакъв реваншизъм, искам да знам защо съм уволнена. По времето, когато съм била директор на Агенцията за инвестиции, тя е постигнала най-добрите си резултати“, каза още Трифонова.

Заместник министрите в икономиката

Кирил Петков съобщи, че ще има трима заместник-министри: Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Това ще е третият път, в който Ирена Младенова е в служебен кабинет, допълни Петков. „Екипът ми е много добър. Абсолютни професионалисти. Всички идват с идеята да бъдат абсолютно прозрачни и професионални хора. Много от тях имат и опит в държавното управление. Имаме и хора от частния сектор”, каза той.

И в МВР

Със заповед на служебния премиер Стефан Янев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. След този период, до началото на 2020 г. е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. В периода 2014 г. – 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование, завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“, притежава също така образователно-квалификационна степен „магистър“ от ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново по специалност „Свързочни войски – инженер по комуникациите“.

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

Днес Министерският съвет измени и Устройствения правилник на Министерството на културата, като увеличи броя на заместник-министрите от двама на трима.

В образователното ведомство – четирима зам.-министри

Премиерът Стефан Янев назначи четирима заместник – министри на образованието и науката – Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Гайдарова е била и преди служебен зам.-министър на образованието – през 2017 г. От 1998 г. насам ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив – официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната.

Трикратен носител е на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения – през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“.

Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра „Организация и икономика на фармацията“ в МУ – София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата. Шест години е била президент за Централна и Източна Европа на Международната организация по фармакоикономика.

Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“. Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.