Софиянски: Радев ще бие още на първи тур, депутатите от последните два парламента не бива да се явяват отново

Софиянски: Радев ще бие още на първи тур, депутатите от последните два парламента не бива да се явяват отново
Служебният кабинет работи добре, смята бившият служебен премиер и кмет на София

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски е притеснен от няколко абсурда, свързани с действащия парламент. Първият абсурд се състоял в това, че Народното събрание е ялово и не може да състави кабинет.

„Не съзнават ли колко са посредствени и как действа да ги слушаш?! Какво е това самочувствие да се натрапваш на хората по националните медии?! Демонстрираш как не можеш да свършиш работа. Смешно е всеки да обвинява другия“, посочи Софиянски.

„Вторият абсурд е: Дайте да доведем българите от чужбина в България. Като дойдат, ги пращаме на Конституционния съд. Такъв е случаят с Кирил Петков. Защо трябва да го правиш, остави хората да работят“, настоя той в студиото на „Опорни хора“.

„Третият абсурд. Не могат да съставят правителство, но викат министрите по цял ден в парламента. От 7 ч. съм бил на работа. Как ще загубя цял ден за глупави въпроси в парламента?! Ти не съставяш правителство, но разиграваш по цял ден съществуващото правителство“, каза още Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че депутатите, които бяха в последните два парламента, трябва да имат морала да не се явяват трети път.

„Ако имат морал – да не се кандидатират на трети избори! Избирателите не трябва да гласуваме за партии, които включват в листите си хора, които са присъствали в двата парламента“, изтъкна бившият кмет на София.

Той бе категоричен, че има много логика в увеличаването на размера на пенсиите. Това било част от икономическия път, който България трябва да измине.

„Проспахме 14 години в Европейския съюз. Влязохме предпоследни и останахме последни в ЕС, далеч зад другите. Ние не се развивахме, стояхме на едно място. Най-важният приоритет на държавата трябва да бъде икономически растеж, който да бъде на основата на този План за възстановяване, който още не сме предали в ЕС. Това е огромна грешка, закъсняваме със средствата. Борисов не беше готов, предишното правителство беше направило пълен хаос. Трябва да го имаме, за да може на него да осигурим този икономически растеж“, обясни Софиянски.

С увеличаването на пенсиите увеличаваме силно потреблението, смята бившият служебен премиер.

„Сега на нас ни трябва бързо изтегляне на икономиката напред“, убеден е той.

Според Софиянски държавата харчи излишни средства за миналите и за предстоящите на 14 ноември избори. А служебният кабинет работи добре, отбеляза той.

„В момента нито една от представените в парламента формации не показва смислена идея. Всеки работи на парче. Никой не говори за икономика и обществено развитие. Организацията на обществото при нас е неефективна, за да стигнем до тази ситуация. Конституцията ни е остаряла. Планът за развитие е крайъгълният камък за България“, коментира още Софиянски. „Слави Трифонов е диалогичен човек, но не успя да се справи със ситуацията“, отбеляза гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Той подчерта, че институциите трябва да споделят управлението, а не да си противоречат. На база на Плана за развитие правим дългосрочните си стопански прогнози. Паралелно с това да потърсим новата обществена организация – 6 области, разпределение на бюджет. Парламентът трябва да приеме проект за нова Конституция, заяви още Софиянски.

Според него разочарованието е голяма и се е освободило пространство, което няма да остане празно. А алтернативата била изключително ниско участие на изборите.

„Има и мислещи хора, на които им се иска да има някаква промяна, те ще запълнят тази празнина. „Съюзът на свободните демократи“ не се явихме на два избора поради една грешна коалиция, която сключихме. Сега имаме амбициите да потърсим място именно с този дневен ред. Нито съм загубил амбициите, нито някой може да ми вземе познанията“, обяви Софиянски.

„Сега знам повече, имам амбициите. А силите дали ще стигнат, за да се осъществят тези амбиции? Уморихме се от безидейност“, сподели той.

Софиянски е на мнение, че Румен Радев ще спечели президентските избори още след първия тур.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.