Студенти разработиха батерия, която може да издържи 400 години

Студенти разработиха батерия, която може да издържи 400 години
Откритието е станало случайно, докато са се опитвали да разработят по-добри нано жици, които се използват при традиционните батерии.

Нано жиците са много добри проводници и имат голяма повърхност върху която може да се събират електрони.

В същото време обаче те са изключително крехки и обикновено се развалят след няколко зареждания.

Изследователите, работещи заедно със студентката Мия Ле Тай по нейната докторантура, се опитвали да разберат повече за  нано жици направени от злато и  поставени в електролитен гел,

По време на теста Мия Ле Тай и екипът й открили, че разработената от тях батерия има специална характеристика: издържала на около 200 000 презареждания в рамките на три месеца без това да се отразява на качеството й.

Това означава, че при нормална употреба, ако бъде поставена в смартфон или лаптоп, батерията ще може  да се зарежда в продължение на 400 години.

„Беше невероятно“, казва Реджиналд Пенър, който оглавява факултета по химия в същия университет. „Обикновено подобни батерии драстично увреждат качеството си след 5000, 6000 зареждания и стигат най-много до 7000.“

Тъй като златото е много скъпо, в сравнение с други материали, учените търсят негов заместител преди да разработят батериите за пазара. Дали и кога ще можем да ги използваме в телефоните си все още не се знае.

Източник: nationalgeographic

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.