Белградско издание скандално: Шопите в България са си чисти сърби и още през 1836 г. са искали Шоплукът да се се присъедини към Сърбия

Белградско издание скандално: Шопите в България са си чисти сърби и още през 1836 г. са искали Шоплукът да се се присъедини към Сърбия
Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България, както и това в Кратово, Враня, Ниш и Пирот, което нарича себе си шопи е чисто сръбско.

“В сръбския Шоплук, както и в този в България и Македония хората говорят на призренско-тимошкия диалект, който е част от сръбския език”, пише белградското издание “Телеграф”, цитирано от БГНЕС.

В обширната публикация многократно се подчертава, че “шопите от край време са се считали за част от сръбското племе”.

“В известна степен шоп е обидно определение от страна на българите за сърбите… Шопите са имали собствено народностно /етническо – бел.ред./ съзнание, което ги отделя от българите и ги доближава до сърбите, с тези извън границите. Това не са “добри българи” и поради тази причина непрекъснато са били под наблюдението на българските власти”, пише още изданието.

“По своето наречие и характер те и днес имат повече сръбски от български характеристики. Шопите се различават от останалите българи, както с характера, така и с традициите… Когато през 1836 г. те поискали присъединяване към Сърбия, шопите се определят като част от сръбския род и поради тази причина в централната част на Шоплука не може да бъде открита нито една джамия”, пише от “Телеграф” и подчертава, че “всъщност известната “Шопска салата” е чисто сръбска и произхожда от района на Босилеград.

Същото белградско издание преди ден публикува нова статия изпълнена с омраза към България, в която българите се определят като крадци на кралското имущество.  В статията, която бе озаглавена “Да питаме българите къде се намира откраднатият сервиз за хранене на крал Петър” е изпълнена с обидни квалификации за страната ни като – “мръсната българска ръка, окупаторските войски, окупаторският печат…”.

В текста се казва, че “през 1916 година българските окупационни войски са откраднали в сандъци “дизайнерския сребърен сервиз за хранене на крал Петър Караджорджевич”, който по онова време е струвал над 100 000 франка.

“Всички тези предмети, които навремето са били собственост на сръбски кралски двор, днес принадлежат на българската държава”, пише още “Телеграф”.  / blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.