Янев: Закъсняхме с COVID мерките, готов съм да понеса политическата отговорност

Янев: Закъсняхме с COVID мерките, готов съм да понеса политическата отговорност
Премиерът отчете като грешка, че по-сериозните мерки не са въведени по-рано

Готов съм да понеса политическата отговорност за въведените противоепидемични мерки. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет, информира bTV.

От днес влезе в сила изискването за зелен сертификат при редица дейности на закрито, а училищата в тъмночервени зони преминаха в онлайн режим.

„Въведените от здравното министерство противоепидемични мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори, още по-малко са плод на наше желание да ограничаваме правата на българките граждани“, допълни премиерът.

Той беше категоричен, че другата опция е национален „локдаун“. Отчете като грешка факта, че правителството е чакало до последния момент, за да затегне мерките, въпреки че отдавна е имало подготвен план за реакция при ръст на случаите.

Призна, че обществото не е имало време да се подготви за новите COVID ограничения.

„Направихме грешка, да се греши е нещо неизбежно, нещо човешко и ние се опитваме да коригираме действията си – винаги когато е необходимо. Но същевременно направихме и много положителни стъпки, чийто ефект не е много видим в момента. Сигурен съм, че ще бъде усетен в перспектива“, коментира Янев.

По думите му кабинетът е направил необходимото, за да отложи въвеждането на по-строги мерки максимално. Той подчерта, че въвеждането на зеления сертификат е временна мярка и след подобряване на ситуацията документът няма да бъде необходим. Очаква това да се случи до няколко седмици.

Янев допълни, че COVID ситуацията у нас е тежка, а здравната система е на границата на своя капацитет. Министър-председателят призова хората за търпение и разбиране, за да се преодолее настоящата ситуация.

Отправи обаче критика към политическите партии, които се опитват да се възползват от тежката ситуация.

„Свидетели сме на процеси, които подкопават политическата ни система. В предизборна обстановка, вместо да бъдат предлагани нови активни политики, ние наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, разчитайки да си осигурят предимство в предизборната ситуация. Това заплашва нормалното функциониране на демократичната ни система“, коментира министър-председателят.

Той призова политическите партии за адекватно и градивно поведение към проблемите за здравето на нацията.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.