Янев: Няма да има чужди войски в България, както искат някои, нашите са НАТО-вски

Янев: Няма да има чужди войски в България, както искат някои, нашите са НАТО-вски

„НАТО, САЩ и Русия си говорят по неефективен начин.

Те си поставят ултиматуми вместо да използват дипломация. А трябва най-напред да дадем път на дипломацията да си свърши работата“. това заяви бившпият премиер и настоящ военен министър стефан Янев, който коментира напрежението около Украйна в предаването „120 минути“.

България няма да допусне чужди войски на наша територия. Може да допусне съюзнически войски, но българските войски също са съюзнически, защото България е член на НАТО. Решението на българското правителство е категорично в това отношение, каза военният министър.

Няма нужда да идва НАТО да ни пази, както казват някои, ние имаме армия, изтъкна Янев. Българската армия за това съществува и за това се готви – да ни пази.

Съвместно патрулиране означава, че ще има най-малко един български самолет с всеки чужд, поясни той.

В момента около 200 американски военнослужещи – провеждат учение в Ново село. Те са със съответната техника и въоръжение. Тези тренировки се провеждат по план. Има ротационен принцип – когато се изтеглят тези военослужещи, ще дойдат други за следващи съвместни тренировки, каза Янев.

Военният министър обаче призна, че армията има нужда от модернизиране. Това е било пренебрегвано от години, смята той. Сега задача на политическото лидерство и на правителството е да подреди модернизацията на армията сред другите приоритети.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.