Автобусният бранш пред фалит, иска финансиране

Заради мерките против разпространението на коронавируса, хората останаха по домовете си и спряха да пътуват, а това заплаши автобусния бранш от фалити.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Националният оперативен щаб изразиха мнение, че се очаква късен летен сезон, като придвижването ще се извършва с автомобили.

“Забраната за пътуване с автобуси е до края на извънредното положение. Всичко, което се коментира, го няма изразено в официален документ. Да, при всички случаи ще се стимулира пътуването с автомобили, но ако това наистина се случи, държавата ще трябва да подпомогне целия бранш”, коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в “България сутрин”.

По думите ѝ голяма част от бранша вече не изпълнява дейността си, а за редовните автобусни линии няма финансиране, субсидиране или подпомагане.

“Колегите се стремят да оцелеят в тази тежка ситуация”, допълни Милтенова. И каза още, че браншът има постоянна връзка с Министерството на транспорта за проблемите, които има.

“Няма фирми, които са обявили фалит. Всеки от колегите изчаква. Предстои да бъде отворена мярката по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, където ще можем да кандидатстваме за безвъзмездна помощ между 3 000 и 10 000 лева”, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи пред Bulgaria ON AIR.

Милтенова допълни, че много малък процент от автобусния бранш е кандидатствал по мярката “60/40”, тъй като тези, които не работят, не могат да изплащат 40%, а работещите не отговарят на условието да са преустановили своята дейност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.