България отново е сред първите три държави в ЕС с най-скъп ток заедно с Румъния и Словения

България, Румъния и Словения са държавите с най-скъп ток.

На пазарния сегмент „ден напред“ за доставка на 2 септември 2024 г. България дори се нареди на трето място по най-висока цена на електроенергията в Европа след Словения, по данни на energyineu.com.

Същите данни изнесе през юли и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и изпрати отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев и председателя на парламента Рая Назарян с призив за спешни мерки заради високите цени на електроенергията у нас.  Причините, които посочи АОБР, могат да се търсят в съчетание от фактори:

– Дефицит на електроенергия на някои от регионалните пазари (Унгария, Румъния);

– Намалени междусистемни преносни капацитети между страните в Югоизточна Европа;

– Износ на значителни количества електроенергия от региона към Украйна;

– Високи температури и недостиг на воден ресурс в региона;

Българските фактчекъри веднага маркираха всяка информация, свързващи тази ситуация с Украйна, като фалшива новина независимо от географската близост на посочените държави до Украйна, чиято енергийна инфраструктура е разрушена от руските бомбардировки.

В България цената на тока е 452,10 лв./мвтч (231,15 евро/мвтч) и заедно със Словения и Румъния страната ни е с най-висока цена за базова енергия за този ден от цяла Европа. Румънската енергийна борса затвори сегмента „Ден напред“ при цена от 231,73 евро/мвтч за базова енергия. Словения отбеляза рекорд с цена от 232,77 евро/мвтч.

В отговор на писмото на браншовата организация на работодателите правителството и парламентът гласуваха „Програма за компенсиране на разходите за електрическа енергия на небитови крайни клиенти“. В социалните мрежи обаче потребителите публикуваха съобщения, които са получили от търговците на ток, че компенсацията ще бъде изплатена само ако Еврокомисията разреши това.

За сравнение цените в Западна Европа на пазарния сегмент „ден напред“ за  доставка на 2 септември 2024 г. са: Австрия – 113,56  евро, Белгия – 109,18 евро, Чехия – 128,54 евро, Финландия – 23,90  евро, Франция – 104,94 евро, Германия – 115,07 евро, Италия – 169,47 евро, Гърция – 215,29 евро, Унгария – 221,79 евро.

obektivno.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.