Варненка: 610 лв. месечна помощ за дете ли? Почувствах се „измамено камилче“ след сблъсъка със социалните!

Варненка: 610 лв. месечна помощ за дете ли? Почувствах се „измамено камилче“ след сблъсъка със социалните!
Варненка, работеща в столично заведение, сподели с Varna24.bg силното си разочарование след „сблъсъка“ с реалността при посещението си в дирекция „Социално подпомагане“ в София.

Младата майка на 5-годишно момиченце, е отишла, за да подаде документи за ползването на отпуснатата от държавата месечна помощ за гледане на дете, след затварянето на детските градини.

Тя самата е в неплатен отпуск заради затварянето на заведенията и няма никакви гаранции, че ще успее да се върне на работа.

„Това, че родителите ще получават месечна помощ от 610 лева, т.е. една минимална заплата, ако са в неплатен отпуск и гледат децата си, които са в дистанционно обучение или не посещават детска градина, не отговаря на истината!

Оказа се, че родителите ще получават помощ от държавата само за работните дни, което изчислено за декември 2020 г., примерно, заради почивните дни, прави около 300 лв. По същата схема са прецакани и хората, които разчитаха на 24 лв. дневно като помощ от държавата. Те също ще получават пари само за работните дни.

В останалите ще трябва да живеем с надеждата да не умрем от глад. Никой не ни пита в нашия бранш как работим, често 7 дни по 12 часа, защото разчитаме предимно на процент и бакшиш. Малко са коректните работодатели, които дават нормална заплата и осигуряват персонала си на 8 часа, но таве е друга тема и всеки сам избира дали да приеме тези условия.

Освен разочарованието от факта, че не мога да разчитам дори на тези 610 лв., с които не мога да покрия дори наема и сметките си, не мога да подмина наглото и бездушно отношение от страна на чиновниците в тези институции. Документите ми бяха изрядни, с изключение на това, че трябваше да бъде подчертано на едно място, че не получавам други обезщетения.

Служителката на гишето се запъна, че не може да приеме документите ми, защото счетоводителката ми трябвало да подчертае с химикал това поле. Попитах я, не може ли тя или аз да го подчертаем, защото така или иначе се прави справка в системата, там е видно, че не получавам такива обезщетения. Обясних, че съм безработна, на квартира, с малко дете и 10-те лева, които дадох за транспорт, за да стигна до гишето им, са от залъка на детето ми и не искам за една чертичка да изхарча още 10 лева, тъй като е напълно безсмислено.

Тя обаче беше категорична, че само и единствено счетоводителката ми може да сложи въпросната отметка. Смятам, че това е подигравка с хората, които и без това са бедни, изплашени и тотално стресирани от това, че остават без работа, без доходи, без никаква яснота какво ги очаква утре“, гласи емоционалният разказ на младата жена, принудила се да потърси препитание в столицата, след като кризата удари особено силно туристическия бранш във Варна.

Припомняме и изявлението на зам.-министъра на труда и социалната политика Адриана Стоименова, според което мярката за подпомагането на родителите обхваща семействата на деца до 14 години.

„За едно дете помощта на месец е 610 лева, а за две и повече деца – 915 лева.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството.

За да могат повече родители да могат да кандидатстват, променихме доходната граница. Досега тя беше 610 лв. на член от семейството, а сега е 150% от минималната работна заплата или 915 лева.

Преведено в цифри това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Това ще позволи на родителите с по-висока квалификация, които получават заплати, близки до средната за страната, да получат навременна подкрепа в случай, че са останали без доходи“, обясни пред Dariknews.bg зам.-министър Адриана Стоименова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.