ВиК – Перник – основният виновник за бедственото положение

Според министъра на околната среда Нено Димов основната причина да се стигне до бедственото положение в Перник е лошото управление на ВиК дружеството.

По думите му въвеждането на воден режим в града е въпрос на местните структури, а за проблема с дефицита на вода от язовир Студена е било ясно още през септември.

Още по темата

5 яну 2020 22:15

22

5 яну 2020 14:00

92

“За съжаление темата се политизира, но много ясно се показа с всички действия на правителството, че се търси решение“, коментира той пред БНТ.

Нено Димов призна, че загубите в Перник са над 75% по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до криза.

“Когато има загуби 30% само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя. Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма “Околна среда”. Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани“, обясни още министърът.

“След като местното ВиК докара до тук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него. През септември още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината“, коментира министърът.

Нено Димов каза още, че през 2011 г е имало подобна ситуация в Перник, но не се е стигнало до подобен режим, вероятно защото тогава системата е била с по-малка загуба.

Относно общото състояние на язовирите в страната той обясни, че МОСВ следи четири от тях.

“Те подлежат на по-сериозен контрол. Това са Асеновец около Сливен – 32%, Ястребино край Антоново – 42%, Дяково – 36% и Тича – над 55%“,    обясни Димов.

Министър Димов коментира и темата с внесения италиански боклук в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.

“Край Плевен площадката е лицензирана – разрешено е сепариране и оползотворяване на отпадъци, не е разрешено горене. Има нотификация за внос, но трябва да се установи дали оползотворяването е в указания срок, който е една година. Второ – дали е в по-големи количества от разрешеното и трето, дали оползотворяването е станало по предписания начин“, разясни министърът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.