Гласуваме за нов парламент на 4 април! ВИДЕО

Гласуваме за нов парламент на 4 април! ВИДЕО
4 април е датата, която президентът Румен Радев определи за провеждане на парламентарните избори.

Това е точно една седмица, след първоначално предложената от него – 28 март.

За пръв път повреждаме вот в условията на пандемията. Отговорността на институцията е тази, от която зависи правото на вот на хората, както и прозрачността на изборния протест.

Макар отдавна да е известно, че той ще е в условията на пандемия, никой не пое законодателни промени, за да се стигне до адекватни действия. А въпросите са повече от отговорите, обяви президентът Румен Радев в обръщение към народа след консултациите си с партиите.

По думите му отговорните органи трябва да обявят максимално рано мерките за вота. „Предоставянето от страна на държавата на личните предпазни средства е важна стъпка в тази посока.

Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряването на правото на глас на хората в карантина.

Очаквам законодателят да разгледа и предложенията за гласуване по пощата, и осигуряването на видеонаблюдение в секциите, и излъчване на процеса на преброяване и оформяне на изборните протоколи“, каза Радев. Той настоя и за справедлив достъп на медии и наблюдатели по време на вота.

„Доводите, че 6 месеца преди изборите не трябва да се правят промени в ИК. Очаквам сега, когато интересът е на българските граждани, парламентът да е не по-малко активен в отстояването на техните права.

Очаквам да се види, че пандемията може да се използва и като възможност, а не само като предизвикателство“, добави той.

Държавният глава е бил уверен писмено от ЦИК, че последната партида машина ще бъде доставена до 25 дни преди вота, той очаква от органа да даде възможност на всички организации да участват в процеса по обучение на администрацията и информираност на гражданите за машинния вот. Радев иска и незабавно осветляване на изборната администрация, на процесите в „Информационно обслужване“.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/202667554872778/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.