Готова да изгори, но не и да остави дома си: Героят от Старосел баба Мария

Готова да изгори, но не и да остави дома си: Героят от Старосел баба Мария
Опитвала се е да потуши сама пожара, докато не е обхванал цялата къща.

Пред погледа ѝ просто рухва всичко. Целият ѝ живот, казва внучка ѝ Мирослава.

Огънят в Старосел вече е напълно потушен, но изпепели 6 къщи, а десетина души бяха евакуирани от домовете си. Споменът от ужаса и преживяното продължава да владее емоциите на хората.

Марийка Нейчева се превърна в символ на трагедията на хората от Старосел, предава БНТ. Тя сама гасила пламъците в къщата, в която живее. 90-годишната жена се бори до край – готова да изгори, но не и да остави своя дом.

Огънят взе дома и голяма част от душата на баба Марийка. За живота и сигурността на възрастната жена сега се грижат синът ѝ Тодор и внучката ѝ Мирослава, която е кръстена на нея.

„Жена, която 62 години е вдовица, сама се справя с всичко. Опитвала се е да потуши сама пожара, докато не е обхванал цялата къща. Пред погледа ѝ просто рухва всичко. Целият ѝ живот„, казва Мирослава.

Страданието и ужасът от огнената стихия още са най-силните емоции за всички в Старосел.

Снимка: БТА

„Пожарът се оказа тежко изпитание и загубата на дом, знаете, за всеки от нас е трагедия„, каза Таня Георгиева – директор на БЧК-Пловдив.

В съседното село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, но чешмите са сухи. Така част от туристическото стопанство е погълнато от огъня.

Снимка: БТА

За да се върнат към живота си, пострадалите от Старосел и Кръстевич ще разчитат най-вече на съседи и доброволци – хората, с които ги срещна изпитанието на огнената нощ.

Днес по-рано в Старосел бяха служебният премиер Стефан Янев и директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

Снимка: БТА

Държавата трябва да е при хората, затова съм тук в Старосел, където е обявено частично бедствено положение, заради разразилият се вчера пожар, каза пред журналисти Янев.

За съжаление ситуацията не е никак радостна, защото има хора, които са загубили не само имуществото си, но и до голяма степен живота си. В тази връзка държава ще направи всичко където и както е възможно, за да помогне, но по правилата които съществуват и според възможностите, които държавата има, посочи служебният премиер.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.