Дават 4.5 млрд. лв. помощ за хората и бизнеса

Дават 4.5 млрд. лв. помощ за хората и бизнеса

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

4.5 млрд. лв. ресурс е предназначен за подпомагане и справяне с кризата през 8 инструмента.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще подпомогне бизнеса за смекчаване на кризата от COVID-19.

Още по темата

15 апр 2020 22:47

7

14 апр 2020 09:30

13

Първата програма е през ББР за отпускане на безлихвени кредити за хора, които не могат да полагат труд – физически лица и самоосигуряващи се. Те трябва да имат поне 5 отработени дни през март. Дотук има заявен интерес да се кандидатства през 12 банки партньори.

Безлихвените кредити са до 4500 лв. със срок за издължаване до 5 г. и гратисен период 24 месеца, без такси и комисионни. Срокът за кандидатстване е до края на годината.

Друг инструмент са кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия, до 300 хил. лв. необезпечен кредит. Очакваният портфейл може да достигне 2 млрд. лв. Критерият е свързан със спад на оборота, вземания от клиенти и др. Инструментът е за микро, малки и средни предприятия. Срокът за кандидатстване е до края на годината.

През ЕИФ може да се отпускат кредити до 3.6 млн. лв. за подпомагане на средно големи предприятия.

Няколко възможности за инвестиции бяха представени от Фонда на фондовете. Една от тях е е вече работеща схема за подпомагане на микро предприятия за кредит до 50 000 лева за оборотни средства. Лихвените нива са значително под пазарните, каза Горанов. Работи се за превръщането му в безлихвено кредитиране.

Горанов напомни и за фондовете за градско развитие, през които могат да се финансират дейности, които обичайно не са свързани с банковата дейност. Тук могат да бъдат подпомогнати секторите туризъм и транспорт,  посочи той. Горанов изрази надежда ресурсът максимално бързо да стигне до бенефициентите.

В отговор на въпрос той заяви, че предимствата от това да сме в еврозоната са многократно повече от “имагинерните ни притеснения”.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.