Ден за почит на жертвите на комунизма

 Ден за почит на жертвите на комунизма

Президентът Румен Радев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

„Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим“, написа в профила си във “Фейсбук” президентът.

В него Румен Радев подчертава, че „от действията ни зависи да изцерим раните на разделението, така че трагедиите, белязали нашата история, никога повече да не се повтарят“.

Президентът Румен Радев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

„Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим“, написа в профила си във “Фейсбук” президентът. В него Румен Радев подчертава, че „от действията ни зависи да изцерим раните на разделението, така че трагедиите, белязали нашата история, никога повече да не се повтарят“.

От Министерски съвет на Република България също излязоха с позиция:

Днес отбелязваме Деня за почит на жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година т. нар. Народен съд осъжда на смърт регенти, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден.

В София десетки граждани и представители на политически формации по традиция се събират пред параклиса и мемориалната стена до НДК, за да поднесат венци и цветя и да присъстват на молебен. Очаква се сега на церемонията да бъде и председателят на Народното събрание Никола Минчев.

В Ловеч паметта на жертвите ще бъде почетена при каменната кариера край града, където е бил концентрационният лагер “Слънчев бряг”, съществувал от 1959 до 1961 след закриването на лагера в Белене.

Денят за почит на жертвите на комунизма – 1 февруари, се отбелязва в България за 11-а поредна година, след като бе учреден по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

С отдаването на почит се пази спомена за едни отминали мрачни времена, които никога не трябва да се повтарят, написа днес премиерът Кирил Петков във Фейсбук профила на правителството.

България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща, пише още премиерът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.