Ден 49: Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо, Борисов и Гешев – кога?! Протестът продължава!

Ден 49: Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо, Борисов и Гешев – кога?! Протестът продължава!
За 49-ти ден пред сградите на властта се събраха протестиращи, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите са категорични, че оставката на правосъдния министър няма нищо да промени. Протестът ще продължи.

„Той е една незаменима фигура. Искрено се надявам да не му подпишат оставката, защото ние така или иначе тук вече 49 дена искаме оставката на цялото правителство и на главния прокурор“, заяви един от протестиращите пред БНР.

„Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл“, написа по-рано днес в социалните мрежи Арман Бабикян от Отровното трио.

С всеки изминал ден продължава да се натрупва обществения гняв. Антиправителствените протести в страната не стихват вече 49 дни.
Хронологията на днешните събития следим на живо.

Gepostet von Mitko Ruzhinov am Mittwoch, 26. August 2020

За пореден ден протестиращи се включват в автошествие, за да изразят своето недоволство срещу управляващите. Колони от автомобили преминаха по улиците на град Русе.

Основната цел на демонстрантите бе да се затрудни за кратко движението в крайдунавския град.

Протести ще има и в други градове в страната. Очаква се демонстранти да излязат за поредна вечер по улиците на Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

За поредна вечер контрапротестиращи се събират в района на Националния дворец на културата и се отправят към Румънското посолство. Преди няколко дни граждани се включиха в подписка срещу протестните блокади в столицата.

Припомняме, че днес възникна и известно напрежение между протестиращи и контрапротестиращи по време на откриването на третия лъч на метрото. Стигна се до словесни нападки.

Днес от поста министър на правосъдието пожела да си тръгне Данаил Кирилов, заради подигравките по негов адрес, които се засилиха през последните няколко дни. Гражданите обаче са непреклонни – искат оставката на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно пък излезе и поредно парче от пъзела по скандала “Къщата в Барселона”. По този повод днес в 17 ч. граждани ще застанат под прозорците на испанското посолство в България. Той е под надслов „Къщата в Барселона – корупция в най-чистия й вид – искаме разследване и действия!“.

Това е поредният протест, който се провежда пред дипломатическа институция. Такива вече е имало пред посолството на Германия и САЩ. Демонстрации имаше и пред сградата на Европейската комисия, като основният мотив за спирката на протестиращите е отказът на Европа да реагира на случващото се у нас. Припомняме още, че преди няколко дни коалиционният партньор на Меркел в Германия – групата на Германската социалдемократическа партия, също излезе с официална позиция в подкрепа на протестиращите у нас.

Гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. / onovini.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.