Дерогацията наля $1,2 млрд. в специална сметка в Цюрих, кой краде от България?

Дерогацията наля $1,2 млрд. в специална сметка в Цюрих, кой краде от България?
Една от актуалните теми пред България днес е как ще функционира държавата, ако спрем доставките на руски петрол за „Лукойл Нефтохим“.

ГЕРБ и ДПС настояват за незабавно прекратяване на дерогацията (частична отмяна на определен закон, б.ред.) за забрана на нефта от Москва, т.е., България да прекрати вноса му заради санкциите, наложени на Русия, и да се премине на други доставчици.

ПП-ДБ, обаче са категорично против това – коалицията държи „Лукойл“ да работи с руски петрол поне до март 2024-а.

Въпросът е защо?

За пред обществото се лансира версията, че „всяко съкращаване на сроковете на дерогацията за вноса на руски петрол преди 1 март 2024 г. създава огромни рискове за нарушаване на оперативната работа на рафинерията „Лукойл Нефтохим“ и за повишаване на цената на горивата на вътрешния пазар“.

Думите са на премиера Николай Денков, казани след днешното заседание на Съвета по сигурност, свикан извънредно от него заради искането за незабавно прекратяване на вноса на руски петрол.

Източник на Narod.bg от спецслужбите, обаче, даде друга посока, в която може да се търси причината за отчаяната отбрана на дерогацията поне до март 2024-а. И тя е свързана с банка в Цюрих, Швейцария, където по специална сметка се отчитат $26 долара от всеки внесен барел руски нефт.

Схемата върви от началото на войната в Украйна, когато бяха наложени икономически санкции на Москва.

Според данни в специалните служби Русия внася у нас петрола си с 26 долара под борсовата цена.

В България всяка пратка се префактурира на реалната стойност, а рестото от 26 долара отива в специална сметка на жена, свързана с видни фигури от управляващата сглобка. Смята се, че до март 2023-а по ощетяващия България начин са отклонени около 1,2 милиарда долара, категоричен е информаторът на Narod.bg. Каква е сумата в момента можем само да гадаем…

Руснаците не губят нищо, те искат да си продават петрола дори с $26 по-малко на барел. А колосалната далавера минава през швейцарска банка, защото основният акционер в бургаската нефтена рафинерия „Нефтохим“ – компанията „Литаско“ (Litasco SA), е регистрирана в Швейцария и оперира с тамошни банки.

Много любопитен момент е и датата, след която ПП-ДБ са готови да спрат вноса на петрол от Москва – 1 март 2024-а.

Съвсем неслучайно тогава трябва да се случи рокадата в кабинета и премиер да стане Мария Габриел, като се готви и смяна на министри. По очевидни причини от 1 март 2024-а милиардната далавера няма как да продължи да пълни цюрихската сметка, затова планът е да скубят до последно, преди цялата схема да бъде прекратена и „да си ходим по островите“, както се чу в записа, разпространен от Радостин Василев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.