Доц. Мангъров влиза в битката с COVID-19

Доц. Мангъров влиза в битката с COVID-19

Детският инфекционист доц. Атанас Мангъров, който досега громеше всички медицински факти за коронавируса, е командирован да лекува тежките пациенти с инфекцията в болницата по заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Новината дойде часове преди протеста, организиран от АБВ и доц. Мангъров срещу част от мерките, разпоредени от кабинета за борба с COVID-19.

„Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавирус. От вчера той има заповед от началника на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност“, каза министърът.

Днес Ангелов посети Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център, за да провери създадената организация за работа на двете структури.

„Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавирус. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност“, съобщи министърът, цитиран от БНТ.

В София няма недостиг на легла. Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране, обясни министърът.

Все още не е взето решение дали учениците ще се върнат в класните стаи от 12 ноември, когато изтича наложената към момента мярка за дистанционно обучение. Обсъждат е варианти директорите, съобразно обстановката в училищата, да правят предложения към просветния министър за преминаване към обучение в електронна среда.

„Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно с изключение на тези дисциплини, в които това е невъзможно например медицина“, поясни проф. Ангелов.

„Нощните заведения ще бъдат затворени на територията на цялата страната до края на месеца“, каза още Ангелов.

„От днес вече има отворени COVID-сектори в ДКЦ-тата“, увери министърът на здравеопазването.

„Всички граждани със симптоми за COVID-19 ползват тестове безплатно. Разходите, направени от лечебното заведение, се поема от Министерство на здравеопазването“, добави той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.