Д-р Сила, СЗО: Предизвикателството наесен – ще атакуват настинки, грип, коронавирус

Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава освен COVID-19 ще има и сезонен грип. Това коментира д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация /СЗО/ за България, пред Нова тв.

Най-добрият сценарий би бил коронавирусът да загуби потенциала си и с времето да изчезне, но засега няма такива изгледи, смята още д-р Сила.

От СЗО очакват ваксина да има до края на тази или началото на следващата година.

Д-р Сила заяви, че през есента ситуацията ще е много предизвикателна, защото тогава има различни вируси – настинки, грип, коронавирус. “Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим. Затова препоръката на СЗО е да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания. Ситуацията е непредвидима”, предупреди д-р Сила.

Още по темата

28 юни 2020 06:25

295

27 юни 2020 14:05

63

По думите му, когато има малки огнища от повече райони на страната, общият брой на заразените расте. “Но все още имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и областта. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни. Да спазваме дистанция, да си мием редовно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да спазваме дистанция”, призова той.

Когато оценяваме ситуацията в определена държава, в случая България, трябва да се базираме на числата. Ако сравним общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото, обясни д-р Скендер Сила.

“Не мисля, че загубихме контрол тук, в България. Сега имаме увеличен капацитет за тестването на хора. За последните 24 часа например бяха тествани над 3000 души, което е рекорд до момента”.

На въпрос дали  може да се говори за липса на дисциплина д-р Сила, посочи, че „увеличение на случаите сме виждали в много страни на Европа, не само в България. Причината е, че преди много страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на мерките, се събират на различни събития и церемонии, затова казваме, че започваме новото нормално и трябва да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространение. Затварянето имаше тежки последици за здравето, психиката, икономиката. Затова трябва да намерим начин да живеем в тази нова реалност и нова нормалност“, каза представителят на СЗО.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.