Защо в Източна Европа отчитат по-малко случаи на коронавирус от Запада

Страните от Източна Европа за момента овладяват избухването на големи огнища на коронавирус като тези, наблюдавани в западната и южната част на континента. Испания, Италия, Франция, Германия и Великобритания са най-засегнатите страни в света след САЩ, пише Business Insider.

Полша и Румъния са най-силно засегнати от източноевропейските държави, но все още са далеч зад страните от Западна Европа. Още по-назад са България, Унгария, Чехия, Украйна, Молдова, Беларус и Словакия.

Изглежда, че Източна Европа е избегнала обособяването на голямо огнище, като много от държавите в региона вече са достатъчно уверени, за да започнат да отменят някои от извънредните мерки. Ето и предпоставките за техните решения:

Ранна и строга блокада

Световната здравна организация (СЗО) започна да насърчава страните да налагат блокади в средата на февруари, като се позова на успеха на тактиката на Китай в Ухан – градът, център на първичното огнище, беше изолиран още през януари, след като вирусът започна да се разпространява неконтролируемо там.

Още по темата

25 апр 2020 08:20

23

24 апр 2020 21:08

21

Като цяло страните от Източна Европа бяха по-бързи от Великобритания, Италия или Испания. Полша докладва за първия си случай на 4 март и до момента, в който съобщава за първия си смъртен случай на 12 март, големите обществени инициативи там бяха прекратени. До 25 март училищата, магазините, продаващи стоки, които не са от първостепенно значение, и граничните пунктове бяха затворени, а несъществените пътувания бяха забранени.

За разлика от това Обединеното кралство докладва за първия си случай на заразен с коронавирус на 29 януари, а първия смъртен случай – на 5 март. Правителството се въздържа от по-строги действия до 17 март, когато забрани големи обществени събирания. На 25 март Великобритания забрани несъществените пътувания и затвори училищата, несъществените магазини и границите си. Миналата седмица правителството заяви, че блокадата може да остане за няколко месеца.

Чехия също предприе бързи действия. Първият случай на заразен там е докладван на 12 март. От 16 март Чехия се намира в пълна блокада, като първият смъртен случай е регистриран на 22 март. Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви на 6 април, че страната може да започне да премахва постепенно ограниченията.

Словакия наложи една от най-суровите блокади в Европа, като забрани международните пътувания, всички публични събития и принуди новопристигналите в страната да преминат през 14-дневна карантина. Само 13 души са починали в Словакия заради коронавируса към вторник (21 април), което превръща страната в европейската държава с най-ниска смъртност на глава от населението, посочва Ройтерс. Освен това в страната е задължително носенето на маски.

Словакия също използва телекомуникационни данни, за да следи движението на хората. Други държави, като Великобритания и Япония, се сблъскват със силно противопоставяне на обществеността срещу подобни мерки.

В същото време Беларус продължава да не налага никаква форма на блокиране, въпреки че в понеделник съобщи за 51-ия случай на смърт вследствие на заразяване с коронавирус. През март президентът на страната Александър Лукашенко заяви пред своите съграждани, че консумацията на водка и посещенията на сауни ще предпазят хората от заразяване.

Продължението на материала четете на Investor.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.