Кабинетът “Денков” отчете като успех рязането на Паметника на Съветската армия и срещата със Зеленски – Николай Марков: България е най-унизената държава в ЕС

Кабинетът "Денков" отчете като успех рязането на Паметника на Съветската армия и срещата със Зеленски – Николай Марков: България е най-унизената държава в ЕС

Николай Марков: България е най-унизената държава в ЕС, кабинета са фигури, които запълват столове

Конференция на ЕС в Брюксел разигра сценарии за тежка продоволствена криза в Европа през 2024-25 г.

“С Мария Габриел ще направим всичко възможно, за да направим плавен преход, с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно”, Това каза премиерът в оставка Николай Денков на представянето на отчета за свършеното от неговия кабинет през последните 9 месеца.

Денков депозира оставката си в деловодството на Народното събрание на 5 март, ден преди да се навършат деветте месеца от началото на управлението.

Пред медиите беше пуснато десетминутно видео с кадри от срещи и изпълнени ангажименти на правителството, сред които визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, частичното ни приемане в Шенген, доставката на медицинските хеликоптери, откриването на газовата връзка със Сърбия, преговорите със земеделците и мерките за подпомагане на сектора.

Ръкостисканията на Денков с Урсула фон дер Лайен, Макрон, Столтенберг, Зеленски, речта му пред Европейския парламент намериха място в клипа, които показващ заслугите на кабинета.

Видео започна с кадри от рязането на Паметника на съветската армия, което явно се включва в успехите на правителството.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски беше отбелязано като друг голям успех за кабинета в областта на външната политика. Като постижение във видеото се изтъкна и частичното ни приемане в Шенген.

В началото на отчета министър-председателят Николай Денков отправи поздрав към дамите за 8-и март и изтъкна, че работата по изпълнението на управленската програма продължава.

“Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение. С Мария Габриел ще направим всичко възможно, за да направим плавен преход, с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно”, посочи той.

“56 питания и 1891 въпроса са отправени от депутатите към министрите от кабинета“, отчете Денков. Освен това той и Мария Габриел са разпитвани от депутатите 8 пъти на блицконтрол. Народното събрание е провело 13 изслушвания на членове на кабинета.

Това е едно от правителствата, което регулярно, даваше отчет пред хората, посочи Николай Денков.

И допълни: “Правехме и ежемесечни срещи във Facebook с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим”.

Премиерът Денков разкритикува опозиционните партии “Възраждане” и БСП, като индивидуално спомена имената на лидерите им – Костадин Костадинов и Корнелия Нинова. Той им обясни, че с лъжите си пречат на България да се развива по правилния начин. Конкретна причина за критиките на Денков бяха твърденията на Нинова, че Европа ни изпраща “убийци и изнасилвачи от Сирия и Афганистан”, както и тези на “Възраждане, че кабинетът се е съгласил да приеме хиляди мигранти в замяна на членството на България в Шенген. Денков припомни, че и двете са се оказали лъжи. И ги призова следващия път, когато имат съмнения, да потърсят информация.

“Споделете и нашата гледа точка. Ако политиците са сбъркали, нека се извинят”, апелира той.

Той отбеляза, че се е зарадвал, когато е разбрал, че именно Мария Габриел ще е ръководител на преговорния екип за ротацията на кабинета.

“Видяхме колко много можем да постигнем дори само за няколко месеца, ако обединим усилията, в името на спокойствието и благото на хората. Обединенте усилия раждат устойчиви резултати. Благодаря специално на акад. Денков за съвместната работа и контруктивния тон. Изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно”, каза от своя страна Габриел.

Тя припомни откъде е тръгнал този кабинет, който в очите на мнозина, изглеждал невъзможен, но с демонстрирани лидерство и поемане на отговорност, сложен бил краят на политическата нестабилност и поредица от предсрочни избори.

„Искам да подчертая един списък с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за строежа на АМ „Струма”. Започваме строежа отново след години забавяне и спорове, но вече имаме всички разрешителни за строежа. За 9-те месеца има построени 30 километра построени магистрални пътища. През следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 километра магистрални пътища да бъдат пуснати за движение”, посочи премиерът.

Той подчерта, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите шампиони на България и да им даде премии. След прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря. Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово. Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК”, отчете министър-председателят свършеното от министерствата.

Министерството на околната среда и водите е предприело мерки, които ще спрат унищожаването на защитените дюни. „Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения.

Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда.

Министерство на правосъдието започна разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас.

Министерство на труда активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, допълни Денков.

Мария Габриел отказа да отговори на въпроса с кои министри ще остане да работи, ако се осъществи ротацията.

“Мълчанието е злато“, посочи тя. Денков пък призова за търпение, защото преговорите започвали едва утре.

“Двамата с вицепремиера Габриел сме участвали в много преговори. Ние имаме входни документи в тези преговори, те бяха представени и от двете страни. Преговорите ще протекат точка по точка, това ще бъде процесът, който очаквам през следващите дни“, коментира още премиерът в оставка.

Габриел не даде яснота и дали ще продължи съвместната си работа с Асен Василев като финансов министър, но индиректно отправи критика към него. Според нея е важна координацията, а не да се разбира за разговори и преговори от медиите, защото това води до напрежение.

“Не искам да мисля за никакви варианти извън преговорите, които предстоят следващите дни. Имаме всички шансове да откроим стабилното и начина, по който да вървим напред“, продължи тя.

Денков пък увери, че щял да работи следващото правителство да се реализира с първия мандат.

Николай Денков се скара с екипа на Би Ти Ви заради медицинския хеликоптер, че правили внушения. Всичко било наред, увери той и каза, че вертолетът бил дошъл у нас от Италия на собствен ход, а не с влака. Разхождал се в парка свободно и го срещали хора, които му казвали да не спира да прави полезни неща за България, каза той и нападна и опозицията в парламента, че нямали програма и само създавали хаос, критикувайки без основание, властта.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.