Караджов посочи лъжите на Кирил Петков и Лена Бориславова, показа документи

Караджов посочи лъжите на Кирил Петков и Лена Бориславова, показа документи
Бащата на премиера решавал за милиардния проект за преминаването на Кресненското дефиле през магистрала “Струма”

Вицепремиерът и строителен министър в оставка Гроздан Караджов посочи поредица от лъжи на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, показвайки и документи, с които доказва, че твърденията на управляващите и обвиненията спрямо него не са верни.

“На първо място не съм поискал 3,9 млрд. лв. допълнително в бюджета на МРРБ. Това е фалшив заек, който ви пратиха да гоните”, заяви Караджов на брифинг. “Единственото, което посочих по време на последното заседание на Министерски съвет, което напуснахме, е че се отваря дупка от 3,9 млрд. лв. в бюджета на регионалното министерство, но не сме поставили ултиматум те да се включат в бюджета, за да го гласуваме, посочи вицепремиерът. И изчете стенограма с изказването му и точните му думи, които не са предадени вярно от управляващите и представителите на „Продължаваме промяната“.

Той обясни и откъде е дупката от 3,9 млрд. лв. в бюджета на МРРБ. 1,2 млрд. лв. от тях са дължимите на строителните компании за вече извършени стари ремонти, а още толкова – за продължаване на започнати, но незавършени проекти. Другият дефицит е от непредвидените в бюджета средства за доизграждане на магистрала „Хемус“ и на скоростния път Видин-Ботевград. За тези обекти липсват два пъти по половин милиард лева – съответно по инхаус поръчките и по договорите по ЗОП, посочи Караджов. И допълни, че други половин милиард лева са обещани на общините за пътни и ВиК проекти. Това са всъщност гласуваните от НС и средства, за които решение са вземали управляващите.

Теза пари не са поискани от мен, а е посочен системния риск, който носи тази дупка в бюджета, каза регионалният министър. И посочи, че всъщност предложение на ПП е било да се изразходват общо 2,4 млрд. лв. за изплащане и довършване на ремонти по стари договори от бюджета на пътната агенция, въпреки че целият годишен бюджет на ведомството е 2,4 млрд. лв. – тоест в нарушение на закона заради липсата на средства.

“В паниката си, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, управляващите започнаха по същия начин, както, когато се избираше гуверньорът на БНБ да говорят за крадливите фирми и милиарди, – неща, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ни напускане на МС, нито отговарят на фактите”, заяви Гроздан Караджов. Именно тогава той е написал и писмен коментар, в който посочва, че предлага тези средства да се разплащат от централния бюджет след решение на МС и след становище от страна на създадена специално за целта парламентарна комисия. Не самозванци са предложили да има контрол, а това е моето изначално предложение. Жалко е тези, които са го предложили да твърдят, че сме инспиратори на техните действия, подчерта Караджов.

Вицепремиерът в оставка посочи, че още на 31 януари е изпратил информация и въпроси за бъдещите действия по инхаус договорите на премиера Кирил Петков, финансовия министър Василев и на МВР – Бойко Рашков. Срещата се е провела чак на 12 май. След разговорите Лена Бориславова е изпратила писмена бележка до всички участници с поетите ангажименти – да се изработи специален проектозакон, който да позволи довършване чрез частична индексация без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност „за белите на ГЕРБ“, договорите да се преобразуват в контракти за строителство с конкретен срок и гаранции за строително-монтажните работи, да се осигури „сто процента амортизация на платените аванси“, индексация само за новите плащания и/ или новоизпълнените СМР, както и да се запазят всички законови възможности за търсене на гражданска и наказателна отговорност. Договорено е законопроектът да се изработи от администрацията, да се прегледа от външен експерт и впоследствие да се представи на коалиционен съвет. Това е „тайният“ документ, който в МРРБ подготвя, както ни обвиниха – за да се финансират същите фирми,които крадат, според управляващите.

Четвъртата лъжа, която Караджов посочи е, че МРРБ е създала условия едва ли не да сключим сегашния договор и да бързаме за това с фирми на ГЕРБ. Реално премиер Кирил Петков е оставил баща си да вземе решение за довършване на последната отсечка през Кресненското дефиле на магистрала „Струма“.

Въпросът за преминаването на последния участък на магистралата е много болезнен, дали да загубим направената ОВОС, който изтича през октомври или да минем през компромисен вариант, който да удовлетвори както НПО, еколози и местни жители, така и да върши работа на всички граждани чрез магистрален път. Обсъдена е възможността по вече приключилата процедура да се изгради едното платно на магистралата – западния път през Пирин и междувременно да се проекти отсечката в обратна посока.

Първият такъв разговор е проведен преди 4 месеца в кабинета на премиера Кирил Петков, който поискал за консултация по проекта баща си. В каква роля и на какъв пост е назначен бащата на Кирил Петков, че да решава съдбата на проект за милиарди, Караджов отговори, че няма представа, тъй като е бил гост в кабинета на министър-председателят. Именно бащата на Кирил Петков е предложил проектът за преминаване на пътя през Кресна да се изпълни поетапно.

Вицепремиерът посочи, че още вчера е депозирал оставката си е не вижда връщане назад заради действията на управляващите от ПП, постоянните им лъжи и поставянето ги в невъзможни ситуации като съобщение, че бюджетът ще се гласува след 6 часа, без той дори да е обсъждан.

“В такива моменти изпадам в сериозно съмнение кой всъщност е корумпираният. Подобно жалко лъжене, за да прикриеш собствените си неудачи, че нямаш контрол върху управлението на държавата, включително и бюджета, да не можеш да управляваш коалицията е наистина ужасно”, коментира Караджов.

Нека започнат да управляват сериозно, не по този детски начин. Ще могат ли, ще се справят ли, попита Караджов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.