Кирил Петков: От 10 язовира нито един няма строително разрешение. Смятам да уволня и последния член на борда от ДКК

Кирил Петков: От 10 язовира нито един няма строително разрешение. Смятам да уволня и последния член на борда от ДКК

“Става дума за опасност за хората – има селища зад тези язовири”, посочи той

Христо Борисов

“Както знаете, от 416 язовира само 10 са завършени. Направихме проверка на тези 10 язовира. Надявах се да няма язовирна стена без разрешение, но се оказа, че от тези 10 – нито една няма строително разрешение.

Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат, кой може да поеме отговорността за тях.

Тези язовири са изцяло нови съоръжения, а по документи са текущи ремонти. Имаме и виждаме заповеди, написани на ръка. Построени са на завишени цени – 5 пъти над цената на бетона”.

Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, съобщи Novini.bg.

По думите му има опасност за селищата. “Става дума за опасност за хората – има селища зад тези язовири”, посочи той.

“Смятам да уволня и последния член на борда от ДКК, който е бил част от тези решения. Тук не става дума само за пари, но и за опасност. Хубавата новина е, че са завършили само 10. Не знаем какво е качеството на бетона.

Просто е безумие. Влизаме в кооперация с ДНСК, но трябва много бързо да влезем в контрол. 200 млн. лева са отишли в джобовете на някого.

Тези язовири са построени три пъти на по-високи цени и без документи и не е ясно какво е качеството им”, допълни още Петков.

Петков заяви, че независимо, че са в различни области на България, едни и същи две компании ги строят и то на почти едни и същи завишени цени с разлика от няколко стотинки.

“Уволненията са едно на ръка, но ще търсим и отговорност от ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК), защото това е недопустимо”, категоричен бе икономическият министър.

“Ясен Спасов е освободен като изпълнителен директор на ДКК. Нашите юристи ще кажат точно по какви членове ще бъдат освободени и ще им се търси отговорност. Подали сме сигнал до прокуратурата за тези 10 язовира, но до момента не са ни потърсили от там”, допълни той.

На въпрос дали има надежда да се приеме в НС актуализацията на бюджета, той заяви, че се надява това да се случи, но е безумно да се твори на “крак”.

“Ако се правят бюджетни промени, то те трябва да се направят цялостни линии. Най-страшното е, че тези решения са като предизборна кампания, вместо да се прави в полза на хората. Лично като икономист не ги разбирам”, допълни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.