Конспирация около смъртта на д-р Бинг Лу, има ли връзка с коронавируса?

Какво се случи с професор Бинг Лу е въпрос, който много хора си задават. 37-годишният мъж от китайски произход е работил в Университета Питсбърг. В събота е намерен мъртъв с няколко огнестрелни рани. Според полицията става дума за убийство и след това самоубийство, тъй като стрелецът се е самоубил минути по-късно в колата си. Но според близките и колегите на Лу, причината е друга.

Професорът е бил на прага на “значителни открития”, които щели да помогнат в борбата с COVID-19.

Бинг Лу е намерен с огнестрелни рани в главата, шията, торса и крайниците в дома му в покрайнините на Питсбърг. Убиецът е 46-годишният софтуерен инженер Хао Джу. Той се самоубива веднага щом се връща в колата си. Двамата мъже се познавали добре, съобщава BBC.

Според полицията в основата на убийството стои… жена. Джу и Лу “спорели дълго за интимен партньор”. По думите на разследващите няма “никакви доказателства” за това, че ужасяващият инцидент е свързан с работата на Лу относно коронавируса.

Кой е Бинг Лу?

Неговите колеги го описват като невероятен учен, който е бил “на ръба да направи значими открития“, които щяха да помогнат на света да разбере по-добре клетъчните механизми на COVID-19. Те обещаха да отдадат почит на Лу, като завършат изследванията му.

Лу е родом от Китай. Той завършва бакалавърската си и докторска степен по компютърни науки в Сингапур, а след това заминава за САЩ, където започва да провежда изследвания. Според онлайн биографията му, той е сътрудничил с биолози и клиницисти за изучаване на човешкия имунитет.

Защо се появиха конспиративни теории?

“О, Боже Господи. Това звучи като извадено от “Мисията невъзможна”. Ами ако е открил, че вирусът произлиза от американска лаборатория?, пише един потребител в китайската социална мрежа Weibo. Това не е единственият подобен коментар. Много хора предполагат, че Лу е убит, защото е щял да открие произхода на COVID-19. Тази конспирация се подсилва и от факта, че правителството в Китай, както и китайските държавни медии твърдят, че COVID-19 е създаден в САЩ и е донесен в Ухан от американски войници.

Според потребителите на Weibo случайността е прекалено голяма: “Много необичаен случай, навярно има нещо скрито в сенките“, пише друг потребител.

Някои твърдят, че фактът, че Лу е бил китаец, го поставили под риск в САЩ, но няма никакви доказателства, че професорът е станал мишена заради етническия си произход.

От Global Times, сайт, който е свързан с държавните медии в Китай, публикуваха множество теории за смъртта на Лу. А според много потребители в Twitter, може би Китай има пръст в убийството на откривателя.

Каква е истината? Може би никога няма да стане ясно…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.