Конфликтът ескалира! Радев официално отказа да освободи главния секретар на МВР

Конфликтът ескалира! Радев официално отказа да освободи главния секретар на МВР
Расте напрежението между “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2

Президентът Румен Радев е изпратил официален отказ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това предаде NOVA, като се позова на собствени източници.

Припомняме, че силовият министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към държавния глава.

Миналата седмица Президентството излезе с официална позиция, след като правителството депозира мотивите, с които иска отстраняването на Тодоров.

От „Дондуков” 2 обясниха, че мотивите към предложението са „изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в МВР”.

В този смисъл отказът на Радев беше очакван.

Ден преди позицията на президента вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че главният секретар е “отговорен за липсата на координация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на службените им задължения в изключително кратки срокове”. Той твърди, че заради липсата на контрол и адекватни действи се сигнало и до бум на убийствата с особена жестокост.

Вътрешният министър посочи конкретно убийството на психолога Иван Владимиров – там е имало многократни сигнали срещу извършителя, бивш служител на МВР, неяснотите около смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството в Цалапица на Димитър Малинов.

“Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар”, заяви тогава Стоянов.

“Искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“, контрира Румен Радев.

Във вторник премиерът Николай Денков обяви, че в момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата. Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито имало сега. Денков допълни и че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация би си подал веднага оставката.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо решение-предложение на Министерски съвет и окончателен акт-указ на президента.

На практика МС няма ход при отказ на президента.

Самият Тодоров обяви, че няма да напусне поста, докато няма указ на Радев за освобождаването му.

„Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и за първото полугодие на 2023 г. показват много ясно дали МВР се справя добре. Там, видно от изнесения доклад, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4,1%, а разкриваемостта се е увеличила с 5%”, каза тогава Тодоров.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.