Край на интригата: Радев обяви избори на 28 март и каза дали ще се ваксинира

Край на интригата: Радев обяви избори на 28 март и каза дали ще се ваксинира
Парламентарните избори ще са на 28 март следващата година. Това съобщи пред журналисти президентът Румен Радев.

„Изборите трябва бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот“, обяви държавният глава.

Изявлението на Радев идва след засилени спекулации през последната седмица, че гласуването трябва да бъде отложено заради усложнената пандемична обстановка в страната=

Според сега действащото изборно законодателство има възможност при решение изборният ден да започне два часа по-рано, т.е. в 5 часа сутринта.

Радев засега няма да се ваксинира срещу COVID-19. „Животът на всеки българин е еднакво ценен. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи от приоритетните категории.“, каза Радев.

И добави: Очаквам правителстното да подходи с цялата отговорност по този въпрос – да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, подчерта държавният глава.

Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс на всеки желаещ за ваксина. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират, допълни Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък иронично добави, че трябва да изчакаме, защото ситуацията може да се окаже като онази „с едни прахчета, които не пристигнаха“.

„Управляващите вече не се свенят да демострират топлите си връзки с главния прокурор“. Така Радев коментира идеята на ГЕРБ за създаване на прокурор, който да разследва главния прокурор.

Той поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 111 г. от рождението на поета антифашист.

Пред медиите държавният глава припомни, че поетът Вапцаров е надживял посредствеността и е останал в нашата история. Подчерта, че той е бил антифашист, борещ се за голяма кауза, която в последните години новите ревизионери се опитват да изтрият от историята ни.

Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме на такива хора, които отдадоха живота си в борбата срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата, заяви президентът.

ОТ ФОРУМА:

Айде пилоте, поведи ескадрилата! С теб сме!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.