Кризата в икономиката може да е по-дълга и по-тежка

Кризата в икономиката може да е по-дълга и по-тежка

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на вируса. У нас правителството отделя 1,5 млрд. за помощ, имало и още резерви. Kабинетът предлага и да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 до 10 млрд. лева. Достатъчна ли е държавната помощ?

“Очаквах, че ще има подобно развитие. Имаме 10 млрд. лева дълг, който може да бъде взет, и 5 млрд. от фискалния резерв. Може и да нямаме нужда от всичките 15 млрд. лева”, каза за “България сутрин” икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Още по темата

30 мар 2020 22:05

287

29 мар 2020 19:12

285

Според него е трудно всичко да бъде прозрачно, защото всичко се случва много бързо. Той прогнозира, че кризата ще е по-дългосрочна и по-тежка, отколкото очакваме на този етап.

“Вчерашното съобщение са откъслечни числа, ще е добре да чуем брифинга на Горанов, но това е очаквана стъпка”, смята Панчев.

По думите му още в края на миналата година се е наблюдавало забавяне на икономиката в Европа.

“Кризата, в която влизаме има два елемента –  единият е шокът с предлагането около пандемията, и вторият – ние така или иначе вървяхме към стагнация или лека техническа рецесия още в края на 2019 г. Банките вече реагираха и показаха гъвкавост, очаквам да я видим облечена в правила”, добави икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на оптимизация на разходите на държавата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.