Лидерът на КНСБ не е оптимист, безработицата може да стигне 10%

Тристранката се събра на заседание вчера, за да прецизира мярката 60/40. Какво успяха да договорят за икономическите мерки?

“Няма вече срок за кандидатстване по мярката. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2 000 фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец”, каза за “България сутрин” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

13 апр 2020 17:22

10

Той добави, че се е намалил и забранителният списък за мярката 60/40, като са се включили частните детски градини.

Времето ще покаже дали и колко ще работи мярката, но тя не може да е панацея. С бизнеса мислим поредица от мерки. Разбрахме се до края на седмицата да обобщим позициите си и след Великден да видим къде имаме общи виждания и да предложим на премиера втори пакет от икономически и социални мерки”, подчерта Димитров.

По думите му вчера са коментирали и минималното обезщетение за безработица – обикновено по закон то е 60% от осигурителния доход, при минималния обаче не е така, а е 9 лева.

“Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число”, разясни Пламен Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Прогнозата на КНСБ е, че безработицата ще достигне 10% през тази година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.