“Луфтханза” води преговори за държавна помощ от 9 млрд. евро

Авиопревзвачът “Луфтханза” (Deutsche Lufthansa) този четвъртък потвърди, че води преговори с германския фонд за стабилизация на икономиката за държавна помощ в размер на 9 млрд. евро, тъй като той се опитва да увеличи финансовите си средства на фона на коронавирусната пандемия, предаде БНР. 

Ако накрая се сключи сделка, държавният фонд за стабилизация на икономиката ще поеме дял от немската авиокомпания.

Превозвачът съобщи, че пакетът ще включва заем в размер на 3 млрд. евро от германската държавна банка KfW и закупуване на пакет от акциите на “Луфтханза” от страна на фонд за икономическа стабилизация. 

В Deutsche Lufthansa 20%-тен дял ще вземе фондът WSF чрез бъдещо увеличение на капитала на компанията, което ще трябва да бъде одобрено на извънредно общо събрание, заявиха от авиокомпанията.

“В допълнение, трябва да бъде договорена с фонда WSF конвертируема облигация, която може да бъде заменена с допълнителни 5% плюс една акция също по номинална стойност в случай на публично предложение за поглъщане от трета страна”, се допълва в съобщението.

От “Луфтханза” казват, че правата си на глас фондът WSF ще може да използва само при изключителни обстоятелства като риск от поглъщане на компанията.  

Още по темата

9 апр 2020 17:00

12

19 мар 2020 12:38

11

Авиопревозвачът също така каза, че двама членове на нейния надзорен съвет ще трябва да бъдат назначени в съгласие с федералното правителство.

Компанията търси финансова подкрепа, за да оцелее, след като беше принудена да приземи повечето от самолетите си след въведените ограничения на пътуванията заради пандемията. 

“Deutsche Lufthansa продължава разговорите си с WSF с цел незабавно постигане на решение, за да осигури платежоспособността на компанията в дългосрочен план”, се казва в съобщението.

Вчера немското списание “Шпигел” съобщи, че германското правителство е постигнало съгласие по окончателните подробности относно спасителен финансов пакет за “Луфтханза”.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.