Мика Зайкова: Как не ги беше срам депутатите точно насред кризата да си вдигнат заплатите?

Мика Зайкова: Как не ги беше срам депутатите точно насред кризата да си вдигнат заплатите?
Финансовият експерт Мика Зайкова, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Какво вещае бюджетът за догодина? Ще успее ли България да запази икономическия растеж? За обещаните и отменени детски, за извънредния труд на 300 часа, за всичко това ще говорим с финансовия експерт Мика Зайкова. Здравейте.

Мика Зайкова: Здравейте.

Водещ: Спомням си, че неотдавна сравнявахме бюджета с пица – била тя постна, била тя с нещо отгоре. Така, като се запознахте с параметрите за бюджета за догодина, с како бихте го сравнили?

Мика Зайкова: Аз искам да започна от това, че самият факт, че между първо и второ четене се променят важни неща в бюджета, говори за хаос във фискалната политика. И затова бих искала да започна от промяната в детските надбавки. В тях има 2 крачки в положителна посока и 3 огромни фала. И понеже знам, че времето е малко, ще започна направо.

Да, в положителна посока е фактът, че детските надбавки ще получат наистина семействата, които имат нужда от това, като най-важното е, че се вдига доходният таван, макар и с малко, но все пак ще има по-голям обхват на деца. Тоест, от 410 на 510 и от 510 на 650 за тези, които ще получат 80 % от надбавките. Добре е, че ще вдигат и самите надбавки – от 40 на 50, от 90 на 110 и т.н., но не е добре, че г-жа Дариткова, която направи в мотивите си предложението, е пропуснала нещо важно – когато има 2 деца, това е просто възпроизводство, защото и детските влияят върху демографията, а когато има 3 деца, това е прираст към нацията, а нашата така или иначе загива, защото се намалява. И мисля, че не е правилно да се дадат по 15 лева на дете за 2 деца и по 15 за дете за 3 деца. Не знам колко деца има г-жа Дариткова, но 3 деца се отглеждат доста трудно. Хубаво е да има ръст в 3-те деца, за да има стимул за прираст. Тоест, да бъдат по 20 лева за 3 деца. И най-важното, хубаво е, че се запазва 20-те лева на всяко следващо дете след 4, по простата причина, че така не се стимулират маргиналните групи, които използват детските заедно с другите помощи за издръжка, а не работят. Това дотук са горе-долу добрите неща. Големият фал обаче е, че фактът, че в мотивите си г-жа Дариткова посочи, че просто създаде впечатление, че се противопоставят полицаи – ръстът на заплатите на полицаите и увеличението на някои премии на медицинските кадри се противопоставят на детските. Това създава много грозно впечатление. И мисля, че са прави моите колеги от синдиката на полицаите, които казаха, че са възмутени, да, наистина им трябва ръст на заплатите, но не може това да стане за сметка на децата.

Вторият голям фал в мотивите на г-жа Дариткова е фактът, че да, на полицаите се вдигат заплатите с малко – предвидените 10% плюс още 5, с малко, което е недостатъчно за техния огромен труд, но те ги получават оттук нататък завинаги.

Докато на лекарите, независимо на кой фронт се трудят, дали с Ковид или с другите заболявания, които също са сериозни и важни, им се дават пари: 600 лева на лекар, 360 на сестра, 120 на санитар, но им се дават временно за времето на кризата.

Извинявайте, затова нямаме лекари. Защото не умеем да ценим. Как биха погледнали тези хора и как утре ще им кажат: „Ние ви дадохме, но сега ви ги взимаме тези пари“. Това е неприемливо и мисля, че трябва, все ще намерят 77 млн. лева за полицаите и за лекарите и сестрите, но това е неприемливо. На хората, които сега с риск за живота си, независимо кого лекуват, дали Ковид или другите заболявания, ти да им дадеш някакви дребни пари, без това заплатите им не са големи, а след това да им ги вземеш. И как не ги беше срам, извинявайте за израза, депутатите точно в това време да си увеличат заплатите. Можеха да ги замразят.

Водещ: Можеше.

Мика Зайкова: Може ли такова нещо? За 11 месеца заплатите им се вдигнаха с 1200 лева. И това са основните заплати – те вземат допълнително там за участие в комисии и други неща.

Водещ: Да, да, всички знаем. Сега обаче аз искам да вметна нещо много важно и съществено. Самите полицаи от най-големия синдикат на МВР излязоха с позиция, че няма да вземат пари от българските деца.

Мика Зайкова: Ама не може. Това е как да ви кажа, това е, извинявайте за израза – тъпня. Не може шеф на група, и то на водеща партия, да излезе и да каже: „Нямаме пари за полицаите, сега ще вземем на децата.“ Не че другата стъпка беше съвсем правилна, нали и аз бях от тези, които изказах мнение, че трябва да се помогне на бедните семейства, и точно в тази посока. И ако бях чула само изказването на г-жа Светлана Ангелова, щях да го приема, с известни резерви, но да. Но г-жа Дариткова – шеф на парламентарна група, най-голямата, да каже такова нещо и да го пише в мотивите си, това е контрапродуктивно, извинявайте.

Водещ: Самият факт, че нещо беше обещано, беше заложено.

Мика Зайкова: Ама извинявайте, самият Бойко Борисов каза: “Ще отделим 600 и не знам колко милиона, за да може да се реши проблемът с останалите медицински специалисти и полицаите.”

Водещ: Това какво да ни говори?

Мика Зайкова: Това говори за хаос във фискалната политика. Те просто не знаят какво да правят с тези пари. Пари има и ще има, ако ние добре си изиграем картите, и ако ние решим въпроса с Националния план за възстановяване, пари ще има. Но знаете ли, само едно изречение като отклонение. Колегите от Института Бюргер в Германия са направили анализ защо икономиките спадат или растат по различен начин в Европейския съюз, един от най-важните фактори е качеството на управлението. А тук явно нашето управление няма капацитет. И сега, ако минем на извънредния труд, казвам ви, не мога да си представя в XXI век…

Водещ: Да, това кому е нужно наистина, какво ще подпомогне икономиката ни, можете ли да ни кажете?

Мика Зайкова: Да ви кажа, че в XXI век страна-членка на Европейския съюз, страна, която е приела конвенцията на МОТ за извънредния труд, която много добре знае, че той е забранен и че се разрешава само в определени случаи, да направи такова нещо. Извинявайте, българите не са египетски роби. Да, наистина, хората ще си мълчат, хората дори могат и да сключат тези колективни договори на ниво отрасъл или бранш, защото са бедни, защото нямат пари. 80% от българите не могат вече да си осигурят храната. Но това е робски труд – ние да не сме египетски роби отпреди 5 века. Извинявайте, какво е това? Има явно противоречие. От една страна се твърди, че ще се разреши до 300 часа, от друга страна се твърди, че продължителността на извънредния труд ще се запази в рамките, които изисква МОТ – е, това не случи. Няма как да направиш 300 часа и да имаш 30 часа дневни или 20 часа нощен труд в месеца, или 6 часа дневен и 4 часа нощен труд в седмица, няма как да стане, разбирате ли? Но на хората им трябват пари. И освен това, в период на криза, когато безработицата расте, всеки ще си запази работното място и едва ли ще има човек, който ще каже: „Не искам да полагам извънреден труд“. А по този начин работодателите всъщност намаляват заетостта и деформират пазара на труда, защото използват извънредния труд, те не назначават нови хора, тоест, не плащат допълнително осигуровки, заплати и т.н.

Водещ: Тоест, тези, които работят в момента, ще работят повече. Аз, между другото, съм чувала от моите родители, че по време на комунизма се е работило и в събота.

Мика Зайкова: Да, работеше се в събота, и аз съм работила в събота, защото съм по-възрастна. Но искам да се спра на още един малък детайл от новите предложение, който ми направи неприятно впечатление. Не неприятно, наистина религиите трябва да се поддържат, защото когато човек вярва в Бог, той е по-честен, по-добър, и който има страх от Бога, не прави лоши неща. Нямам нищо против да се подкрепи католическата църква с още 130 хиляди лева в субсидията. Но основното вероизповедание в България е православното. Освен това, вие знаете, че в България има много мохамедани. А българските мохамедани са кротки, трудолюбиви хора, те създават много голяма част от БВП. В България има евреи и арменци – това са хора интелигентни, които пък работят в областта на науката, културата и създават много важни продукти в иновативната област. Нима не трябва да се подкрепят? Нека се подкрепи, да увеличи субсидията на католическата църква, но да има някакъв баланс и с другите религии. Разбирате ли? Не можеш да кажеш – аз не мога да кажа каква е причината, но трябва да има баланс между отделните вероизповедания, и мисля, че всички вероизповедания в България, понеже работят за доброто на страната, би трябвали да получават прилични субсидии.

Евелина БРАНИМИРОВА

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.