Навиците, заради които завинаги сте бедни

Навиците, заради които завинаги сте бедни

В университета Браун (Brown University) е проведено едно от най-големите проучвания на финансовото поведение на човека в историята.

Само за събиране и обработката на данни са били необходими пет години –  общо в проучването са участвали 50 хиляди семейства (повече от 150 хиляди човека).

Учените   в продължение на години изследвали  поведението на хората с пари и открили ясни паралели между човешките навици и това, доколко са финансово успешни.

Изследователите  успели да създадат списък на лошите навици, които пречат на забогатяването на тези, които все още не са го направили. На свой ред състоятелните  участниците в проучването, от тези лошите навици  или напълно са се отрекли, или те знаят за тях и с всички сили се борят за да им устоят.

И макар  това да не е лесно, има един малък, но приятен  плюс: тези хора са богати.

Трябва да се отбележи, че в  проучването не са били включени хора, които са наследили състоянието си.  Това е много по-лесно, отколкото да се забогатее  от нулата. Така че учените се интересували само от тези богати хора, които са спечелили и продължават да печелят със собствения си труд.

И така- каква е  разликата между бедните и богатите:

1. Втора работа
Повечето от богатите хора (67%) правят всичко по силите си, за да имат повече от един източник на доходи. Това  не са само инвестиции: хората, които нямат пари за това, най-малкото си намират  втора работа.

С това се занимават само 6% от бедните. Богатите хора не губят време – те заработват.

И знаейки, че на едно място няма да спечелят толкова, колкото на две, те правят това и на двете. Те работят два или три пъти повече, и така имат повече пари за това, че  после да  направят изгодна инвестиция, да започнат бизнес или да инвестират в себе си и да научат нещо ново – което  после отново води до по-високи приходи.

2. Лотарии
Конни надбягвания, покер, залагания в спортни игри, купуване на лотариен билет – 77% от бедните го правят редовно, и само 6% от  богатите.

Може да се твърди, че това не е някакъв особен показател, а просто бедните се нуждаят от пари, и те мечтаят за забогатяване. Но именно в това е проблемът: бедните харчат парите си с надеждата да забогатеят изведнъж, а не да заработват.

Ако просто се спестяват всички суми, които  бедният човек изразходва за тези празни и глупави опити, година по-късно ще открие, че е събрал много прилична сума.

3. Четене и учене
Друга много интересна статистика: 79% от богатите признават, че много по-често четат професионална литература, и всичко, което е свързано с тяхната кариера за да  повишат своето професионално ниво. И макар  богатите често да казват, че им липсва художествената литература, деловата има за тях приоритет.

Освен, че  бедните, по принцип, много по-малко четат, само 11% от тези, които четат въобще (и това е, честно казано, едно малцинство), четат професионална литература.

По-голямата част от бедните хора четат единствено за удоволствие. Вие ще кажете, че няма нищо лошо в това, и ние сме съгласни. Само че  по-късно не се оплаквайте от бедност.

4. Разходи
Оказва се още, че за разлика от бедните,  богатите хора никога не купуват неща, които не са им по джоба. Ще се изненадате, но и  за  богатите постоянно възникват такива проблеми. Така например, бедният  ще си купи,  например, много скъп телефон, въпреки че има телефони, които са по-евтини и ще му се наложи да вземе заем или да похарчи пари, които не са за това, а  след това дълго ще си отказва по-належащи неща,  отколкото висока  резолюция на екрана на скъп телефон.

А богатият, без значение колко би искал, да речем,  много скъпа кола, никога няма да я купи, ако ще трябва да вземе заем или да си отказва нещо друго.

Богатите хора купуват  по-евтини коли.

5. Бюджет
И между другото, за  харченето като цяло. 84% от богатите хора строго следят техния бюджет и правят всичко възможно да не излизат извън него. Те решават предварително колко и за какво да харчат, и редовно правят преглед на разходите си. Те никога не се сблъскват с такъв проблем, с който мнозина се сблъскват в  края на всеки месец: какво се е случило с парите? Те знаят точно за какво са изразходвани.

А сред бедните, онези които внимателно следят  разходите си,  са само 20%.

Другите, след като платят наема и сметките, просто пилеят  останалите пари, без да се замислят за какво точно и колко харчат.

6. Спестявания
Само 5% от бедните редовно заделят 10% от месечния си доход. 20% не заделят практически нищо. Основната причина се крие във факта, че същите тези 10% на бедните им изглеждат толкова незначителна сума, те не мислят, че е важно да я заделят. Други отдават това на факта, че  ще им бъде трудно да живеят, без да изхарчат  тези 10%.

Първият аргумент е глупав, защото, колкото и малко да можете да заделятe, ще имате спестявания. Ако не се заделя нищо, то и спестявания няма да има изобщо. Вторият аргумент е несъстоятелен, тъй като, без значение колко малки са  доходите ви, вие определено можете да живее, ако се намалят  с 10%.

И имайте предвид: 93% от богатите хора заделят редовно.
Без значение колко. Основното нещо е : Редовно. / 30dumi

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.