Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани

Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да  приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани, съобщи БНР.
 
Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

Още по темата

2 мар 2020 07:22

10

1 мар 2020 22:40

57

1 мар 2020 15:45

96

Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница.

“Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха”, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.
Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

Надеждите на Атина са в извънредната среща на първите дипломати на страните от ЕС. В гръцката столица пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре с премиера Мицотакис ще посети граничния район в Еврос.Президентът на Франция съобщи, че страната му е готова да помогне на Гърция, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

На турско-българската граница няма напрежение но към границата между Турция и Гърция се отправят нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул тръгват от два квартала – афганистанци от „Зейтинбурну“, а от „Фатих“ – хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в „Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.