Напрежението по границата между Азербайджан и Армения расте

Напрежението по границата между Азербайджан и Армения расте

Снимка: БГНЕС

Азербайджанското министерство на отбраната съобщи в четвъртък за продължаващото напрежение по товузкото направление на азербайджано-арменската граница и възобновяването на боевете там, предава ТАСС.

Още по темата

12 юли 2020 22:30

55

„От сутринта на 16 юли подразделения на арменските въоръжени сили отново направиха опит да атакуват позициите на азербайджанската армия в участъка от азербайджано-арменската граница в района на Товуз“, се казва в съобщението.

Според Министерството на отбраната селата Агдам, Дондар Гушчу и Вахидли са били обстреляни от оръжие и минохвъргачки с голям калибър и няма жертви сред цивилното население. „В момента се води битка в това направление. Оперативната ситуация е под контрола на азербайджанската армия“, се казва в съобщение на министерството на отбраната, цитирано от „Фокус“.

От своя страна Министерството на отбраната на Армения съобщи, че азербайджанските части са се опитвали да извършат саботаж, след което са започнали да обстрелват граничните села Айгепар и Мовсес.

„Около 03:40 (02:40 българско време) арменските въоръжени сили предотвратиха опит за саботаж на противника. След боевете врагът, понасяйки загуби, беше отхвърлен обратно. Тогава в 05:20, азербайджанските части, използващи гаубица D-30, започнаха да обстрелват селата Айгепар и Мовсес. Огънят все още продължава“, заяви Шушан Степанян, говорител на Министерството на отбраната на републиката във „Фейсбук“.

Ситуацията в северната част на арменско-азербайджанската граница ескалира на 12 юли.
Азербайджан съобщи за опит на арменските въоръжени сили да атакуват позициите на армията на републиката с помощта на артилерия, докато в Ереван посочват като причина за изострянето на ситуацията опит за пробив от страна на Азербайджан. В Баку съобщиха за единадесетте загинали от азербайджанската армия в тридневните сблъсъци, включително генерал-майор Полад Хашимов. Ереван обяви, че има четирима загинали и десет ранени войници.

Конфликтът между Азербайджан и Армения започва през февруари 1988 г. и е причинен от въпроса за принадлежността на Нагорни Карабах, който обяви оттеглянето от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан губи контрол над региона и седемте съседни региона към него. От 1992 г. насам продължават преговорите за мирно разрешаване на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, председателствана от Русия, САЩ и Франция.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.