Наш лекар в Швеция: Ситуацията тук е спокойна. Положителните тестове са по-малко от 4 процента

Наш лекар в Швеция: Ситуацията тук е спокойна. Положителните тестове са по-малко от 4 процента
Българският лекар Красимир Кацарски, който работи в Швеция, разкри, че ситуацията в скандинавската страна е спокойна. По думите му и там броят на болните расте, но не и с темповете от пролетните месеци.

Българският уролог е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.

„През изминалата седмица от 142 000 тествани процентът на заболяващи от COVID-19 е 3,7. Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29“, заяви той пред БНТ.

По думите му болниците работят в нормален режим – интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни.

„Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране – хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра“, обясни д-р Кацарски.

Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар.

„Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха“, добави българският лекар.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.