На Ботуша: Все повече млади хора влизат в интензивното с COVID-19

Типът пациенти, заболели след зараза с коронавирус, в Италия се мени. В сравнение с началото на епидемията сега все по-често 40-годишни влизат в интензивна терапия, каза в тв интервю за “Раи Нюз 24” лекарят Лука Лорини от болницата “Папа Йоан XXIII” в Бергамо. Градът е сред най-засегнатите от епидемията в Италия – само до 11 март броят на заразените в него е 1815 – първо място в област Ломбардия.

“Пристигат все по-често млади хора и то във все по-усложнено положение. Те са заболели преди 6-7 дни и са мислели, че с младия си организъм могат да устоят, но след това пристигат тук в много критична ситуация и влизат направо в реанимация. Нашето интензивно отделение е с 88 места и половината от пациентите са интубирани. Проблемът е, че изписваме по 2-3-ма на ден, а пристигат нови 5-6 заразени на тяхно място”, казва докторът.

За 18 дни Бергамо е дало 142 жертви на коронавируса. Властите в града обявиха, че са свършили местата в моргата и труповете вече се настаняват в църквата, пише „24 часа“.

Още по темата

13 мар 2020 12:26

68

13 мар 2020 11:30

246

13 мар 2020 08:35

15

На 12 март влезе в сила ново затягане на драконовските мерки за самоизолация, които Италия си наложи, за да се справи с епидемията. В реч пред нацията премиерът Джузепе Конте обяви, че карантината предвижда затваряне до 25 март на всички магазини и търговски предприятия, които не са свързани с продажбата на неща от първа необходимост.

Затворени са и всички барове, ресторанти и сладоледаджийници. Отворени са хранителните магазини, супермаркети, аптеките, вестникарските будки, бензиностанциите, банките, погребалните служби. Забранени са визитите на приятели и роднини.

Много полемики предизвика сред италианците въпросът могат ли или не да излизат на разходка или джогинг в парка сами, след което вътрешното министерство трябваше допълнително да уточни, че разходката не е забранена, но ги подканва да не я правят. Разходката на кучето пък трябва да е кратка и пред дома. Всеки италианец, напускащ дома си, трябва да си носи писмена декларация, в която описва къде точно отива и по каква причина.

“Добре е да свикнем с мисълта, че това ще бъде дълга война, SARS беше много по-малко заразен и свърши към май-юни. Сегашният вирус е много по-заразен и мисля, че ако всичко върви добре и работим всички заедно, ще се стигне до лятото”. Така каза пред италианските медии епидемиологът Валтер Ричарди от СЗО, който сега е съветник на правителството по коронавируса.

Той смята, че една седмица още броят заразени в Италия ще расте и едва после ще започне да спада. Според експертите в момента ситуацията в Германия, Франция и Испания е същата, както беше в Италия преди 9-10 дни, така че и там се очаква същото развитие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.