На червено: 8 от 9-те фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност (таблица с резултатите)

На червено: 8 от 9-те фонда за втора пенсия са с отрицателна доходност (таблица с резултатите)
Осем от деветте универсални фонда, където внасят за втора пенсия родените след 1959 г., не успяват да увеличат спестяванията ни за последните 24 месеца.

Само един фонд е постигнал положителна доходност, при останалите резултатите стигат до минус 5,50%. Това показва статистика на Комисията за финансов надзор за периода 30 септември 2021 г. – 29 септември 2023 г.

Сред големите фондове отрицателната доходност варира от минус 4,13% за най-големия фонд “Доверие” през минус 2,58 за “Съгласие”, минус 3,18 за “Алианц България” и минус 4,40 за УПФ ОББ.

С най-лоши резултати – споменатите вече минус 5,50%, управлява нетните си активи “ДСК-Родина”, който благодарение на активното привличане на клиенти от други фондове напоследък стана втори по пазарен дял и брой осигурени, като измести “Алианц” на трето място.

Така за пореден път се наблюдава най-голям прилив на нови клиенти към фонда с най-лоши резултати на пазара. 

Положителна доходност е постигнал “ЦКБ-Сила”, който е от по-малките фондове. Неговата доходност за изминалите 2 години е минимална, но все пак такава има – 1,42%.

Както обикновено, по-добре стоят нещата при доброволните фондове. От тях с положителна доходност са 4 фонда, като при “ЦКБ-Сила” тя е 4,37%, при “Съгласие” 4,23%, при “Топлина” е 0,77%, а при ПОИ – 0,33%.

В сравнение с последния отчетен период – към полугодието, резултатите на пет от универсалните фондове се влошават.

Това обаче е очаквано, като се има предвид, че в наблюдавания период все по-голямо влияние оказват месеците на големия срив по световните пазари около началото на войната в Украйна.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.