Опасно ли е да седнеш на “Диванът на Сталин”

Интимен поглед към живота на Сталин прави френската актриса Фани Ардан в режисьорския си опит с “Диванът на Сталин”. Сюжетът а въз основа на едноименния роман на Жан-Даниел Балтаса.

В ролята на съветския диктатор влиза Жерар Депардийо, който вече има и засилен интерес към Русия след като се сдоби с руско гражданство.

Историята ни пренася в началото на 50-те години на миналия век. Йосиф Сталин се оттегля три дни в уединение в имението на граф Николай Михайлович. С него е любовницата му Лидия. Героят усеща, че последните му дни наближават и прави равносметка на случилото му се. Кабинетът, в който спи, има диван, напомнящ на този на Фройд в Лондон. С любовницата си Сталин започва опасна игра, в която тя е психоаналитикът, а той разкриващият се пациент.

Правилата са ясни – не се ляга преди развиделяване, тоест никога преди 4 сутринта, а се става чак след като той си отвори очите. Нощните му виденя биват разтълкувани от настоящата му любовница като някои от тях са реални, а други – съвсем случайни.

Под режисурата на Фани Ардан, Депардийо прави образа на човек, който не осъзнава страха, който втълпява в хората. Проследена е невъзможността, човек да намери в себе си тъмните си страни.

Ардан не за първи път сяда на режисьорския стол. Вече са излезли на големия екран нейните “Натрапчиви мисли” и “Пепел и кръв”.  Снимките на третия й режисьорски проект са в Португалия. Продуцентството е споделено между Франция, Португалия с  “Леопардо Филмс”, както и с “Мосфилм”, които участват с предоставянето на реквизита и костюмите.

Любопитно е, че костюмът на Депардийо се прави по исторически образци от френската страна заради физическите размери на звездата.

Останалите роли са поверени на Еманюел Сение, Пол Ами, Франсоа Шато, Лина Пиколи-Трюфо, Филип Леру. Гледайте “Диванът на Сталин” на 16 май от 23.00 часа по телевизия Bulgara ON AIR.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.