Очаквано от прокуратурата на сглобката: Прекратяваме разследването срещу Борисов за кюлчетата и пачките

Очаквано от прокуратурата на сглобката: Прекратяваме разследването срещу Борисов за кюлчетата и пачките

Софийската градска прокуратура за втори път прекрати делото за прословутите пачки евро и кюлчета злато, за които се предполагаше, че са открити в нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената резиденция “Бояна”.

Държавното обвинение прекратява разследването срещу Бойко Борисов заради снимките с кюлчета и пачки. Това съобщиха от прокуратурата.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем компютърно-технически експертизи на 17 файла или 16 броя снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

“Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със снимки и видеозапис представляват резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено. По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени.

Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример – файл MG_7777.JPG – съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г., а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката – 17.06.2020 г.)”, посочват от прокуратурата, предаде Дарик.

Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет действително са се намирали на изобразеното на снимките място.

Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), колко на брой са и на каква обща стойност, посочват от прокуратурата.

Според отговора на Централната банка на Република Франция една от тези банкноти със серия и номер U09014849096 не съществува, което допълнително разколебава извода за достоверност на снимките. Въпреки че са извършени всички възможни действия по разследването, не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети съдържащите се на седемнадесет файла снимки и видеозапис.

Въпреки че са извършени всички възможни действия по разследването, не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети съдържащите се на седемнадесетте файла снимки и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се приемат за достоверни предвид назначените и изготвените по делото експертизи. Поради това не се установяват и действителните дати, на които снимките са направени, за да могат да се търсят лицата, които са посещавали имота. Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали имота изобщо, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите.

В хода на досъдебното производство са разпитани служители на НСО, озеленител, както и лицата, отговарящи за хигиенно-битовите нужди на имота, обитаван от тогавашния премиер. Разпитани са лица, спрямо които са отправени твърдения, че са правили лични подаръци на тогавашния министър-председател. Същите са отрекли да са посещавали имота и/или да са правили подаръци, установяват от СГП.

В качеството си на свидетел Б. Борисов е посочил, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил е също така, че не знае кой и кога може да е правил снимки и видеозапис, а относно негови изявления пред медиите, че снимките може да са направени от една “прекрасна госпожа”, заявява, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена.

Невъзможно е установяването на това кой е изпратил файловете със снимките и видеозаписа до различни медии, тъй като те са изпращани от безплатни електронни адреси в “Guerrilla Mail”, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите е използвана публично достъпна свободна Wi-Fi мрежа, намираща се в близост до НДК и поддържана от Столична община.

“От всичко изложено дотук се налага единственият възможен правен извод, че двете деяния, за които се води досъдебното производство, не съставляват престъпления по чл. 287а, т. 3 от НК и по чл. 339а, ал. 1 от НК, както и че от извършеното разследване не са събрани доказателства за извършено друго престъпление от общ характер”, заключават от прокуратурата.

По делото не се съдържат доказателства, нито дори достатъчно данни, за да се разследва престъпление, свързано с естеството на наблюдаващите се на снимките и видеозаписа вещи (евробанкноти, златни кюлчета и пистолет), нито за престъпление, свързано с произхода на тези вещи или режима на тяхното държане – например вещно укривателство по чл. 215 от НК, изпиране на пари по чл. 253 от НК, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително по чл.339 от НК, или друго престъпление, свързано с дейности с огнестрелни оръжия.

Поради това, че деянията – предмет на разследването, не съставляват престъпление, прокурор при СГП е изготвил постановление за прекратяване на досъдебното производство. То подлежи на проверка от гореинстанционната прокуратура.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.