Петролът може и да падне до $10 за барел, но за кратко

Добивът на петрол ще се увеличава. Саудитска Арабия обеща да повиши добива си на петрол до 13 млн. барела на ден, което е във връзка с ценовата война с Русия, в която са замесени и САЩ. Но основната причина за повишаването на предлагането не е само ценовата война между Рияд и Москва, а и коронавирусът, заради който потреблението на черно злато намаля значително. Това каза Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Колкото и да са ниски цените, потреблението няма да се увеличи, докато не видим промяна със ситуацията от пандемията, която ни накара да си останем вкъщи и никой от нас не потребява количеството петролни продукти, както преди”, посочи експертът.

По думите му може да видим цена от 10 долара за барел, но това ще е за много кратък период, тъй като много от страните производители няма да издържат на такава цена.

Според него Саудитска Арабия няма да е победител в ценовата война.

“САЩ могат да бъдат победители в тази война до известна степен. Това зависи от това как президентът Доналд Тръмп ще се справи със задачата за спасяването на шистовите производители”, посочи Шуманов. Той коментира, че фалитите на шистовите производители могат да нанесат по-големи проблеми на Тръмп, отколкото ползите от потреблението на хората.

“Заради коронавируса потреблението в САЩ едва ли ще се увеличи значително. Тръмп се опитва да намери средно решение, част от хората да са под карантина, а другите да работят на пълни обороти, за да поддържа икономиката. Но може би САЩ ще излязат победител в ценовата война”, допълни той.

 “Путин показа, че не се поддава на натиск от никого. Руската икономика е подготвена да издържи при 40 долара на барел, а в момента цената е доста по-ниска. Но икономиката на Русия не се издържа изцяло от петрола”.

Видео с целия разговор вижте тук

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.