Правителството иска да затвори всички ТЕЦ-ове без двата американски и „Марица Изток 2″

Правителството иска да затвори всички ТЕЦ-ове без двата американски и „Марица Изток 2″
Правителството обмисля да разреши само на три ТЕЦ-а да работят и да затвори останалите.

Тези, които ще продължат да работят, са двата американски ТЕЦ-а и ТЕЦ „Марица Изток 2″.

Кабинетът е решил да не предлага на ЕК да се гарантира работата на всички български ТЕЦ-ове до 2038 г., каквото решение беше взето в предишния парламент. Според решението парламентът задължи кабинета да предоговори българския план за възстановяване относно енергетиката. Това обаче няма да бъде изпълнено.

Идеята е заложена в подготвената от кабинета промяна в плана, която ще се обсъжда преди окончателно да бъде предложена на ЕК. В новия вариант е записано, че емисиите се намаляват с 30% и остават да работят само двете американски топлоцентрали AES и „Контур Глобал“, и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”.

До 2026 г. поетапно ще се спират други мощности за 800 мегавата. Това означава, че няма да работят трите други частни централи – ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел” и ТЕЦ “Марица 3”, чиято мощност е точно 800 мегавата.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.