Премиерът Стефан Янев: Заварих хаос, който не отговаря на прозрачното управление

Премиерът Стефан Янев: Заварих хаос, който не отговаря на прозрачното управление
Заварих хаос – в държавната администрация, в начина на функционирането и в начина на подготовка и взимане на решение.

Според мен това не отговаря на прозрачното управление. Това е тежко наследство. Ще ни бъде необходимо време да си подредим държавата.

Непосилна задача е за служебен кабинет, но ние ще положим темелите. Дано след нас продължат.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването „Панорама“ по Българската национална телевизия.

Той потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици. В момента тече проверка по случая.

„По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е „да“. Разбира се, в момента се извършват проверки.

Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене. Проблемът с подслушванията е много сериозен. Той е част от модела на насаждане на страж и контрол“, обяви Янев.

В коментар на твърдението си и дали има категорично доказани факти, че е имало подслушване на политици от опозицията, служебният премиер подчерта:

„Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите. Към момента ще се въздържа да дам информацията, която имам“.

Според него има връзка между ДАНС и подслушването. Той предпочете обаче да не се създават спекулации докато тече проверката.

Проблемът с подслушването е много сериозен. Нека се огледаме, колко често използваме израза „не е за телефон”. Ако се работи в рамките на законността, това е излишна фраза, това каза Янев.

На въпрос на водещия Бойко Василев „Какво ще правите с шефовете на ДАНС и разузнаването?”, Янев отговори: „Този въпрос е риторичен. Тези хора се компрометираха пред обществото”.

Премиерът обясни, че въпросът с уволнението им не стои на дневен ред. Той подчерта, че те са нарушили критериите на институциите си, по които те могат да бъдат отстранени за уронване на престижа им. Янев допусна, че е възможна връзка между ДАНС и подслушванията.

Справянето с пандемията е ставало на основата на PR стратегия и хаотични мерки, коментира служебният премиер и добави, че правителството работи по нова стратегия с много точен баланс.

Категорично не можем да отстъпим от българската позиция позиция за Северна Македония, която е приета с решение на Народното събрание, заяви Стефан Янев. Той обаче подчерта, че е правителството е готово да работи активно със съседите ни по сближаване на позициите.

„Не познавам Васил Божков. Не мога да коментирам неговото минало и аспирации, а още по-малко съществуването на някакъв канал, връзка или списък.

Това е несериозно. Президентът Радев имаше едно интервю, в което спомена, ме нашите ценностни различия са толкова явни, че не е нужно да търсим пресечна точка. Категорично няма връзка между кадровата ни политика и Божков.

Румен Спецов го е предложил министъра на финансите. Аз подкрепям това назначение, но ако неговите резултати не оправдаят очакванията, то ще търсим друго решение. Задълбаваме въпроса с привкус на несериозен разговор.“

Така премиерът отговори на въпрос дали може да декларира категорично, че нито едно от уволненията и назначенията не е инспирирано от Васил Божков.

„Политиците не бива да си позволавят оцека по отношение на журналисти. Оценката я дава българското общество“, коментира той изказването на министър Бойко Рашков

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.