Провериха извънредно язовир “Студена”, има нарушения

Извънредна проверка на язовир “Студена” е била извършена след заповед на екоминистъра Нено Димов от представители на МОСВ, експерти от Басейнова дирекция “Източно беломорски район” и община Перник.

Проверката, извършена вчера, е във връзка с информация от областния управител на област Перник за отклоняване на води за язовира. При огледа на водоизточник “Врелото” – един от водоизточниците, захранващи язовир “Студена”, е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовира.

От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция “Крапец” и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация.

Установено е, че помпената станция за водоснабдяване на Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир “Студена”. Според информация от дежурния на помпената станция, работата й е била преустановена едва на 28.11.2019 г. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28 ноември от посочвания до този момент към язовира.

При проверка на място на ВЕЦ “Студена”, стопанисван от ВиК, е установено, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира, е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва.

Проверките продължават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическa енергия, ползвана от Помпена станция “Крапец”, за да се установи по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир “Студена”.  

Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция “Крапец” е работила в извънавариен режим.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.