Проф. Радулов: Управляващите могат да купуват когото си искат, но истината не могат да купят

Проф. Радулов: Управляващите могат да купуват когото си искат, но истината не могат да купят
Д-р Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, Департамент „Национална и международна сигурност“. Бил е главен секретар на МВР

– Проф. Радулов, какъв е Вашият прочит на събитията около протеста, които се разиграха след 22 часа вчера, 2 септември?

– За мен случилото се беше очаквано. Още когато отидох на протеста сутринта, около 7,30 часа, видях дисбаланса на охраната. Имаше много охрана. От всички страни тя беше нормална, с изключение на тази пред БНБ. Нормална, защото това бяха софийски полицаи, разговаряхме с тях, смяхме се. От страна на банката обаче, неизвестно защо, имаше стена от полицейски автомобили и бусчета, както и тройна верига от полицаи с пълно снаражение.

Това беше очевидно нарушение на разрешението за провеждане на митинга, за което никой от полицаите не беше известен. Или поне така им е разпоредено – да казват, че не знаят.

Това беше първият сигнал, че има нещо изкуствено, недобре замислено или плод на лошо управление, което също е напълно възможно.
Стената с този кордон създаваше проблеми и там се случваха всички провокации, които започнаха още в ранния следобяд.

– За първи път в новата история на България при подобни събитие МВР използа пепър газ. Имаше ли причини, които да налагат този подход?

– Не. Нямаше агресия, която да предполага друго, освен да се отправят устни забележки, да се покаже готовност да се реагира. Сред самите протестиращи имаше хора като Минчо Спасов, ген. Шивиков, които заставаха между полицаите и малко по-агресивни протестиращи. Забележете, тук още говорим за протестиращи, а не за провокатори. Това все още бяха хора от протеста.

Жандармеристите без особена причина пръскаха в посока на протестиращите. Тоест, пръскаше се и там, където нямаше никакъв опит за нападение или доближаване на полицейската верига. Виждаше се опит за създаване на ситуация, която да доведе до сблъсък.

Полицаите, поставени в тази верига, до стената от автомобили, очакваха да пострадат, бяха им дадени грешни команди. Истинско чудо е, че някой не беше убит. Аз специално дочух, че ще има тежки попълзновения спрямо полицаи и тези приказки като че ли се пускаха от цивилни служители, които бяха сред хората.
Видях един-двама, но не съм сигурен дали бяха на работа или  протестираха. През последните дни съм виждал много служители на МВР, които бяха на протест като на протест.

Имаше причини да се мисли, че опитите за провокации ще се усилват. Вечерта това се потвърди.

– Всички бяха проверявани преди да влязат в периметъра на протестите. Откъде се появиха пиратки, бомбички?

– Да, още от сутринта всички с чанти, торби, раници, които влизаха в този триъгълник бяха щателно проверявани на КПП-тата,  любезно, без намеци или обиди. Хората също проявяваха разбиране, нямаше никакъв проблем.

За мен беше странно появяването на хора с бомбички, със самоделни взривни устройства, както казаха от полицията.  Изговориха се приказки, които не са много ясни. Аз не видях нито едно самоделно взривно устройство, нито взрив от такова. Да, имаше пиратки. Но след като полицията на футболни мачове успява да ги събере на входа на стадионите, не виждам при това засилено полицейско присъствие как не бяха установени и на протестите.

– Възможно ли е да са били скрити в палатките?

– Единствената възможност е провокатори, специално известни на служителите от МВР, да ги допуснат да ги оставят в палатките. През деня и при протеста хората не бяха в палатките.
Напълно възможно беше да се сложат не само тръби или каквото им хрумне, но и наркотици. Като гледам как се засилват опитите за дискредитация на протеста, това е следващото, което може да се случи – подхвърляне на наркотици и арести.

– Започнаха да излизат кадри и разкази на мирно протестиращи, които са били обект на брутална агресия от страна на МВР. Ще понесе ли някой отговорност? Налице ли е превишаване на правата от страна на полицията?

– Има правила при провеждане на полицейски операции за разгонване на тълпата. Тя се гони от общото пространство към празни улици, така че тя да може да се изтегли. Тя не бива да бъде преследвана! Това е принцип в полицейската работа. За съжаление, аз и тези, които сега управляват, явно сме чели различни учебници.

Има и друго – обяснения, които можеха да минат преди 15-20 години, сега не може. При подобни провокации всяка страна се опитва да докаже истината и когато държавната институция говори, по навик се счита, че тя говори истината. Но при съвременните технологии всичко може да се запише и да се види. Вижда се, че хората бягат, а ги ритат, бият ги с боксове, че очевидно става дума за опит за сплашване.

Между другото, тези полицаи изглежда бяха същите, които пребиха арестувани с белезници под колоните на Министерски съвет. Тогава главният секретар на МВР измънка нещо, че може би имало превишаване на полицейската самоотбрана, но се разследвало и т. н. Превишаване има тогава, когато някой налита на полицай и полицият вместо да удари веднъж го удря 55 пъти. Но когато лицето е обездвижано, то не може да се противопостави и да напада никой, това е изтезание. Това е престъпление по служба.

На всички полицаи се дават инструкции. Но тези, които бяха в плътния кордон около БНБ, мисля, че бяха специално инструктирани. За провокацията никой не е разчитал на софийската полиция, тъй като хората, с които разговарях сутринта, имаха сестри, братя деца, които бяха на митинга. Абсурд е те да участват в каквато и да било провокация или да пропуснат през КПП-тата хора, които застрашават мирно протестиращите, включително техните близки.
Другите бяха хора, докарани от цялата провинция. Не са добре обучени, не знаят нивото на самоотбрана, някои са фанатично предани на началниците си, които са ги назначили, защото в провинцията няма работа. Изпълняват каквото им разпоредят и не се замислят, че могат да им разпоредят да извършат престъпление.

Самата полиция казва, че безредиците били организирани от  провокатори, футболни агитки. Казва, ние ги познаваме. Като ги познавате защо ги пуснахте на мирния протест?! Нали охранявахте?! Какво охранявахте. Три кордона полицая охранява, но пуска явни провокатори, за които бяха сигурни, че са такива и че били платени.

Денят от сутринта до вечерта беше гигантска провокация. Сутринта Министерски съвет плати 140 милиона, опитвайки се да подкупи част от протестиращите, във връзка уж с епидемията. След това раздаде едни други пари, после трети… След това купи гласове от „Воля“, вероятно заплашвайки Марешки и с делата, които бяха на трупчета и давайки на дясната му ръка плаж за 20 години на намалени цени.

– Чии бяха ултрасите, които видяхме, че започнаха щурма, атакуваха полицаите, хвърляха пиратки?

– Няма значение, че са ултраси. Провокаторите създават безредици по разпореждане на този, който им плаща. Тук веднага ще кажат, че Божков им е платил. Божков, както и всички, които са против това управление, нямат интерес протестът да бъде компрометиран.

На практика това се случи. Видяхте, че веднага Валери Симеонов и други депутати отново скочиха и заговориха за банди, за престъпници. При положение, че през площада в този ден минаха над 100 000 души и сред тези сто хиляди имаше 30-ина криминално проявени, вероятно познати на полицията, които тя съзнателно и по разпореждане пусна.

– Шефът на СДВР обяви, че тактиката на полицията била щадяща. Като професионалист ще се съгласите ли с това определение?

Тактиката беше щадяща за управляващите. Много щадяща! Те се закрепиха, опитаха се да компрометират протеста. Но истината е, че колкото и медии да купят, не могат да купят фейсбук, снимките и видеозаписите, направени от протестиращите. Няма как да купят всички, които свидетелстват за прекомерна употреба, дори злоупотреба със сила. Могат да си купуват когото искат, но не могат да купят истината.

– Депутатът Тома Биков заяви, че след събитията на 2 септември правителството няма да подаде оставка, защото това означавало, че всяко следващо правителство можело да бъде свалено от криминалния контингент. Как ще коментирате тази теза?

– Ако беше завалял град, Тома Биков щеше да каже, че природните бедстия налагат правителството да остане и да се бори за човешкия живот…
Биков много пъти се е обръщал и каквото и да каже, никой не му вярва вече. Той, който преди години си постави политическата цел да се бори с Бойко Борисов, сега се хвърля на амбразурата да го брани.

– Тече война на интрепретациите. Така беше от първия ден на протестите, така беше след случая „Ситняково“, така е и сега. На кого вярват хората според Вас?

– Тези, които гледат само СКАТ, сигурно вярват, че има страшен бунт и по улиците се избиват български граждани и полицията.

Аз съм от първия ден на протестите. Хората от първия ден казват: „ние не искаме конфронтация“, „не искаме да има сблъсъци“, „полицаите са хора като нас, само че са на работа“. И тук-там има някой, който твърди, че така нямало да стане, че власт не се дава и взема без кръв. Но от стотиците, с които съм разговарял, това са единични гласове. Имам сериозните съмнения, че този мачовски израз, който си предават, е подплатен и с някоя добра сума.

– Още в средата на юли Вие заявихте, че изходът от ситуацията са оставка и нови избори. Но минаха 50 дни и нищо! Как си обяснявате нежеланието на Борисов след две други оставки, този път да остане докрай?

– След две оставки и трети мандат, през който се усвоиха толкова много средства и се разразиха толкова много скандали, включително със снимки и записи, има и прекалено много следи.
Борисов и хората около него се страхуват, че ако сега паднат от власт, ще има разследване. Ако главният прокурор оцелее, а те паднат, той може да се нахвърли върху тях да ги разследва. Има и готови разследвания, които инициира предният главен прокурор, но не им се видя краят – за банковите сметки, офшорките и т.н. Бъдете сигурни, че тези сметки и офшорки са на хора, които са сред управляващите.

Бъдете сигурни също, че ако и когато Борисов падне от власт, информацията първо ще започне да излиза от тези, които най-много го хвалеха и поддържаха. Говоря и за международните фактори.

– Ройтерс и редици други авторитетни медии отразиха насилието вчера и то се видя в цял свят. Видя се, че България има сериозен проблем. Как според Вас ще се развиват събитията оттук нататък?

– Хората няма да се откажат. Те са убедени в правотата си и не считат, че могат да си кротуват само и само да не изядат някоя полицейска палка. Склонни са до последно да се борят.

От друга страна, властта, за да се запази, ще създава още по-критични ситуации. Ако пространството в триъгълника на властта се залее с кръв, нали се сещате кой ще е виновен?!

Полицаите ще бъдат потърпевши при всички положения, тъй като някои ще бъдат наранени. Други, след една-две години, ще бъдат вкарани в съдилища, защото подобни неща никой няма намерения да прощава.

Източник: Епицентър.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.