Първан Симеонов за Радев: Този им проби системата, те няма да му простят – ще го мачкат яко!

Първан Симеонов за Радев: Този им проби системата, те няма да му простят – ще го мачкат яко!
Смел ход. Той поделя света на две, т.е. той казва – има две алтернативи: Борисов/ Радев, статукво/ промяна. Радев внесе и известна определеност, като каза, че се кандидатира.

Така коментира политологът Първан Симеонов обявяването на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат в сутрешния блок на БНТ.

Темата коментира и Димитър Ганев. И двамата смятат, че Радев опитва да изземе думата „алтернатива“ и да обърне нещата в българската политика само на „Радев срещу Борисов“, т.е., другите алтернативи – БСП, „Демократична България“, Мая Манолова, да избледнеят.

Тази позиция защити особено силно Първан Симеонов, предвид и думите на Радев при отчета му, че можело да се направи правителство на задкулисието – според Симеонов това е сигнал, че Радев сочи себе си за алтернатива.

„За пръв път в лицето на Радев имаме нещо, което е извън плана на Борисов. Този им проби системата и те няма да му простят – ще го мачкат яко“, каза Симеонов. Той смята и, че сега Радев ще налага все по-твърд тон, а Борисов ще е все по-гъвкав в говоренето. „Аз действам, пък вие се редете по мен – затова казвам, че ходът е смел“, анализира Симеонов обявяването на намерението на Радев да се кандидатира за втори мандат.

Ганев обаче счита, че е комично да си мислим, че Бойко Борисов се готви да е кандидат за президент 9 месеца преди самите президентски избори. Според Ганев, ще е ясно кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент чак в средата на септември. „Всички опции според мен са на масата”.

Политологът Димитър Ганев заяви още, че отношенията между президента и БСП са ключови: „Радев със сигурност предизвика Корнелия Нинова, защото там имаше напрежение. Нинова си даде сметка, че няма нужда да отваря нов фронт срещу Радев. За сметка на това Радев направи тактически ход, защото с него той притиска БСП да вземе отношение по неговата кандидатура. Радев постави „Позитано“ под натиск. Без подкрепа на БСП постигането на втори мандат за Радев би бил трудно постижим.“

Първан Симеонов допълни, че без ясна партийна подкрепа е трудно достигането на балотаж. Той изрази мнение, че обявяването на кандидатурата вчера на Радев може да е съгласувано с БСП, за да може да се постигне образ на надпартийност.

И двамата политолози бяха категорични, че Корнелия Нинова не би могла да си позволи да не подкрепи кандидатурата на Радев, защото е натрупала сериозно напрежение срещу себе си.

По темата за евентуална кандидатура на ГЕРБ Ганев каза, че това е трудно предвидимо към този момент. Според него Борисов ще реши кой да бъде опонент на Радев след като прецени каква е ситуацията в средата на септември. Той прогнозира, че ще се действа конюнктурно спрямо политическата ситуация.

Първан Симеонов изтъкна, че Радев все още не е загубил рейтинга си, което е най-важният атрибут на един президент.

Димитър Ганев напомни, че парламентарните избори ще съставят нова политическа ситуация. Изборите ще оформят пасианс, в който президентската кампания ще се наглася. Симеонов припомни, че две позиции са важни: тази на БСП и на ДПС: „Ако ДПС е срещу теб, това е политическа реклама.“

Ганев заяви, че коронавирусът ще окаже влияние върху избирателната активност: „Няма нито едни избори в държава от Европа, в които активността да е равна или по-висока от традиционната.“.Симеонов допълни, че това ще се отрази най-вече на електората на БСП, защото той е съставен от по-възрастни хора, които се притесняват повече.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.