Първо заседание на служебния кабинет

Първо заседание на служебния кабинет
Служебното правителство на Румен Радев се събира на своето първо заседание.

Основен приоритет на кабинета на Стефан Янев е организирането на предсрочните парламентарни избори през юли.

Временният кабинет встъпи в длъжност вчера, а неговият състав стана ясен във вторник. То е с ограничен времеви мандат, няма право на законодателни инициативи, каквито искат одобрение на депутатите в Народното събрание.

До тук се стигна след редовните избори на 4 април, разместването на местата в парламента, фронтът срещу ГЕРБ и невъзможността да се състави правителство. Нито един от връчените на трите политически формации (ГЕРБ, “Има такъв народ” и БСП) не бе гласуван в пленарна зала, а (обречено) правителство предложи единствено Борисовата партия.

Разпускането на парламента стана няколко дни след като мандатът за съставяне на кабинет бе върнат обратно на държавния глава от лидера на левицата Корнелия Нинова веднага след получаването му.

Предсрочните избори ще се проведат спрямо ново изборно законодателство, прието от 45-тия парламент. Основната промяна е задължителното машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели. Хартиената бюлетина остава, но като резервен вариант. С машини ще се гласува и в чужбина, но въпросът все още не е уреден.

Не е ясно обаче как това ще стане, защото устройствата трябва да бъдат транспортирани до там след като в България се сертифицират. Не е ясно и как ще бъдат сертифицирани. Важни промени освен машинното гласуване има за сънародниците ни зад граница. Бе увеличен броя на секциите извън страната.

С тези въпроси ще се занимава нов състав на Централната избирателна комисия, за чийто говорители вчера бяха избрани Цветозар Томов и Росица Матева.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.