Радев: Властта следва да развива способностите на армията, а не да я ползва за донор на чужди

Президентът с остра критика към Народното събрание и правителството: Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити, изтъква държавният глава

Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии.

Това каза пред журналисти в Карнобат президентът Румен Радев по повод предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети. „Мисля, че съм ясен в това отношение“, коментира той, цитиран от БТА.

По темата за експулсирането на руските свещеници, Радев посочи, че не е чел доклада на ДАНС. „Но дори и да го бях чел, нямаше да ви кажа. Защото не съм като някои други политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация“, заяви президентът.

„Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се осветли, когато се разбере, че някой е агент, това не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа“, каза още държавният глава.

Според президента Радев политическите лидери атакуват службите, защото не срещат отпор от обществото.

“Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитета под концесия, за опорочаване на изборите и за приватизиране на държавността, окуражава тези лидери да атакуват институциите”, добави президента.

Президентът е убеден, че единствената цел за реформи на службите е т. нар. тяхно подчиняване.

“Такива действия се прикриват зад шумни декларации, и реално ни отдалечават от ЕС и НАТО. Хора, които снемат документи с гриф секретно и ги разпръскват по разни сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона”, подчерта Радев.

“Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Досега не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност. ДАНС е важен елемент от националната сигурност, ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици и когато ги атакуват по невеж начин, службата е длъжна да се защити”, обясни още Радев.

Държавният глава добави, че има много неща, които трябва да се свършат по отношение на Шенген.

“Неслучайно повдигам тази тема от миналата година 3 пъти, с настояване да започне това разглеждане. Интензивна работа имаше на всички нива, произнесоха се и ЕС, и Съветът на ЕС, всички евроинституции, много системна работа на дипломатическо и всяко ниво, постигнахме ангажимент за октомври месец тази година, поне най-късно до края на годината. Ще се радвам ако правителството с по-активни действия навакса темпото на служебното правителство”, допълни Румен Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.