Радев в Брюксел: Не трябва да допуснем НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война!

Радев в Брюксел: Не трябва да допуснем НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война!
Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна,

за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО.

Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел след срещата на върха на НАТО.

“Извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война”, каза още държавният глава, цитиран от Нова тв.

“Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид”.

“Една от големите задачи на тази среща бе да кажем ясно, че държим по никакъв начин да не допуснем ексалация на конфликта извън територията на воюващите държави. Категорично е подчертана намесата на НАТО по чл. 5 за защитата на всяка страна-членка. Не трябва да допускаме НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война,” каза още Радев.

“В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети”, каза още Радев и обясни, че това би означавало “нови способности и по-голяма оператива съвместимост”.

“Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отрбанителен потенциал на Алианса”, каза той и допълни, че “трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване.

Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърци и Румъния за изграждане на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво”.

“Никой посланик няма право да си присвоява правото да говори от името на българския народ”, коментира Радев пред журналисти в Брюксел изказванията на руския посланик Елеонора Митрофанова.

Думите ѝ по-рано днес станаха повод и посланикът ни в Москва да бъде призован в София на консултации. Правилата на дипломацията предполагат и реципрочното действие – връщане на Митрофанова в Русия, подчерта премиерът.

Радев коментира, че решението на правителството по отношение на посланик Атанас Кръстин е „логичен ход в настоящата ситуация“.

Байдън и лидерите на другите държави от НАТО започнаха срещата си в централата на Алианса с позиране за групова снимка.

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Байдън ще присъства и на трите срещи и планира да даде пресконференция в края на деня. /  epicenter.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.