Радев в остро слово: Развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие

Радев в остро слово: Развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие
Радев: Развитието на въоръжените сили и войната не търпят лекомислие

България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили

Една крепост най-лесно се превзема от вътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив. Чуждопоклонство, продажност, обезверяване обществен разкол – все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме

Развитието на въоръжените сили и войната не търпят лекомислие.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си за деня на Българската армия.

“На светлия християнски празник Гергьовден след три години прекъсване на площада отново са построени представителните роти на българската армия.

В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха измивани в колективната безотговорност. Това каза президентът Румен Радев на парада по случай 6-май.

„Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист и лекомислие, липса на далновидност”, посочи държавният глава.

Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия – „една крепост най-лесно се превзема отвътре”. „В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол. Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме”, заяви той.

Президентът изтъкна ролята на българската армия, която “отстоява своята кауза с чест”. “Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта”, заяви той и поздрави всички с празника и пожела здраве, мир и благополучие.

Президентът участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия площад “Княз Александър“ I.

Държавният глава приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Очаквайте подробности

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.