Радев: Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война

Президентът и вицепрезидентът поднесоха цветя пред Паметника на незнайния воин по случай 9 май

Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, взели участие в тази война и към хилядите наши жертви, които с живота си допринесоха за Обединена Европа, в която живеем днес.

Крайно неуместно е да се поставят ултиматуми на България за позицията ѝ за европейската перспектива на Република Северна Македония.

Натискът върху страната ни беше много по-голям миналата година, но със служебното правителство обяснихме добре позициите на България и те вече се възприемат. Сега тези позиции просто трябва да се отстояват с ясни тези, които отчитат не само българския интерес, а и истината. Тук става дума Република Северна Македония да изпълни Копенхагенските критерии за членство в ЕС, да не допуска нарушения на човешките права и език на омразата към България и българите. Това са неща, които са несъвместими с европейските принципи и ценности.

България трябва да търси решения за доставките на природен газ и петрол, които да отговарят на националния ни интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руския газ и петрол е голяма, тъй като през годините не беше постигната диверсификация. За разлика от други държави в ЕС, българите са най-бедните и освен това са и енергийно най-бедни. Това трябва да се отчита, когато правителството взима решения и когато се говори за увеличение на цените.

Ако това не се случи, има риск от огромна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия, структуроопределящи предприятия няма да издържат. Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия. Включително и за тези, които управляват в момента.

Твърденията на г-жа Нинова по отношение на служебните правителства са некоректни и лесно проверими. Явно тя се опитва да избяга от подписа си от разрешителните за износ на оръжия за трети страни, за които знае много добре, че стигат до Украйна. Това става именно с подписа на министъра на икономиката и индустрията, който председателства Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Българите са изморени от избори и в момента най-малко имаме полза от нови избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес.

Очаквам правителството да осъзнава и да отстоява националния интерес и да има много ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас.

В момента най-малко имаме нужда от нови избори. Най-вече имаме нужда от отстояване на българския интерес. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин по случай 9 май. / Булпресс БГ

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/videos/490518449514529

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.